Mindekors for Smolensk-ofre giver ballade i Polen

kors-ved-paladset

Polske spejdere rejste korset umiddelbart efter flyulykken i Smolensk i Rusland den 10. april, hvor præsident Lech Kaczynski og 95 andre omkom. Arkivfoto.

LÆS  Årsdagen for den historiske aftale i Gdansk

WARSZAWA: Myndighederne blev mødt af fysisk modstand, da de forsøgte at flytte et trækors, som var rejst til minde om ofrene for flykatastrofen i Smolensk.

LÆS  Russiske myndigheder i protest ved Katyn-kirkegård

De polske myndigheder ønsker at flytte et trækors, som umiddelbart efter flykatastrofen i Smolensk blev rejst foran præsidentpaladset i Warszawa.

Planen førte tirsdag til en fysisk konfrontation mellem demonstranter og politiet.

Mindekors

Ved katastrofen 10. april blev den daværende polske præsident, Lech Kaczynski og 95 andre polakker dræbt.

Polakkerne strømmede til præsidentens palads i Warszawa, hvor de tændte lys og lagde blomster, mens en gruppe spejdere rejset et trækors lige fter ulykken.

Kirken støtter flytning

Statslige embedsmænd og repræsentanter for den katolske kirke havde ifølge Polskie Radio forhandlet sig frem til, at korset skulle flyttes til Sct. Anna kirken, som ligger i nærheden af præsidentpaladset i Warszawa.

Parterne var enige om, at et religiøst symbol som et kors ville være bedre anbragt i en kirke end foran embedsboligen for landet sekulære overhoved.

Korsets forsvarere

Men da flytningen skulle finde sted, var flere hundrede medlemmer af en gruppe, der kalder sig ‘Korsets forsvarere’, mødt op for at forhindre det.

Efter en del skubberier frem og tilbage mellem demonstranterne og politiet, valgte myndighederne og kirken at udsætte flytningen af korset på ubestemt tid.

Valgt af folket

Den afdøde præsidents parti Lov og Retfærdighed (PiS) støtter modstanden mod at flytte korset fra pladsen foran præsidentpaladset.

LÆS  Årsdagen for den historiske aftale i Gdansk

– Stedet er valgt af folket, siger en talsmand for partiet til Polskie Radio.

Politikere fra andre partier kritiserer PiS, som efter deres mening prøver at slå politisk mønt af sagen.

LÆS  Datter reddede præsident Andrzej Dudas liv