præsident_palads_polen_jens_mørch_polennudk_2015

Det er kun et kvart århundrede siden, at Polen kom ud af kløerne fra Moskva, som det også bringes i erindring på de bannere der er opsat foran præsidentpaladset i Warszawa. I Polen kender de russerne, og har advaret de øvrige EU-lande om Putins fremfærd. Derfor er polakkerne også på vagt overfor Putins nye medier i Polen. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


WARSZAWA: Polens udenrigsminister Grzegorz Schetyna siger at den pro-russiske propaganda og medie offensiv i Polen er en ny udfordring.


Udenrigsminister Grzegorz Schetyna siger, at den pro-russiske propaganda i Polen er noget nyt, der skal overvåges meget nøje.

Russisk medie

Udtalelsen kommer efter fredagens lancering af den polske-udgave af “Sputnik” der er et Kreml-baseret medieprojekt, og en fusion mellem pressebureauerne RIA Novosti og radiostation Voice of Russia.

Ny offensiv

– Det er noget nyt, og vi er et fragment af en større helhed. Det er et mediefremstød i Polen, der er finansieret af Rusland, sagde Schetyna fredag på et pressemøde, skriver det polske nyhedsbureau PAP.

Hård linje overfor Rusland

– Jeg støtter en hård, og fælles reaktion fra alle EU-lande, siger ministeren, der tilføjer at det er en ny udfordring for de polske politikere.

Pro-russisk parti

Ifølge udenrigsministeren er der også dannet et nyt parti ”Zmiana” – der betyder Skift – og det er startet af en tidligere aktivist og pro-russisk sympatisør, Mateusz Piskorski.

Hvem står bag?

– Vi er nødt til at undersøge grundigt, hvem der økonomisk støtter denne aktivitet, og for hvem partiet i virkeligheden arbejder for, siger den polske udenrigsminister.

Våbenhvile uden effekt

Trods nye aftaler om våbenhvile, er der fortsat kampe i Ukraine, og våben og russiske soldater vælter ind over grænsen til de pro-russiske oprører i det østlige Ukraine.