Minister: Polske lønninger vil nå EU-gennemsnit om 15 år

    væksten_boomer_i_Polen_jens_mørch_polennu

    Polakkerne har fået det bedre, og kan prale af de største vækstrater i EU. Men polakkerne halter stadig bagud i lønningerne, og det vil tage femten år før polakkerne er på EU-niveau, mener polsk minister. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


    WARSZAWA: Selvom de polske lønninger er steget markant siden 2004, ligger Polen stadig i den nederste del af EU-gennemsnittet. Og det vil fortsætte i 15 år, mener minister.


    Det vil tage de polske lønninger cirka 15 år at indhente resten af EU-gennemsnittet.

    Det sagde den polske minister for økonomisk udvikling, Mateusz Morawiecki, på et pressemøde tirsdag, hvor han fremlagde sin langsigtede køreplan for den polske økonomi. Køreplanen skal være med til sikre den fortsatte vækst i den polske økonomi og ikke mindst sikre højere lønninger.

    Skal løftes i bunden

    For ifølge ministeren mangler der lønstigninger til de lavestlønnede.
    – Alt for mange polakker tjener godt 2.000 zloty om måneden, hvilket er alt for lidt, sagde Mateusz Morawiecki på pressemødet. Derfor er det især her der skal sættes ind, mener ministeren.

    Lønudviklingen stagnerer

    Selvom Polen de seneste år har oplevet vækstrater, som kan gøre de fleste EU-ledere misundelige, er udviklingen i de senere år i mindre grad kommet til udtryk i reelle lønstigninger.

    Da Polen sammen med ni andre lande i 2004 trådte ind i EU, var den polske befolknings købekraft – som tager højde for variationer i leveomkostninger – halvdelen af EU gennemsnittet.
    I de følgende otte år steg den polske købekraft voldsomt fra 50 procent af EU-gennemsnittet i 2005 til 67 procent i 2012. Selvom det polske BNP stadig vokser er stigningen i købekraften dog stagneret siden da, så den polske købekraft i dag er på 69 procent af EU-gennemsnittet.

    Eksport og teknologi

    Ifølge ministeren skal lønnen øges ved at øge den polske eksport og investere i nye teknologier.

    – For at polske firmaer skal skabe flere og bedre jobs, bliver vi nødt til at styrke den polske eksport. Nærmere bestemt skal vi sørge for at øge værdien af de firmaer, som skaber jobs
    Derfor skal Polen være foregangsland i den nye industrielle udvikling.

    Den fjerde industrielle revolution

    – Vi gik glip af den første industrielle revolution – dampmaskinen – fordi Polen var delt i dengang. Den anden revolution – elektricitet – gik vi også glip af, fordi vi kæmpede for uafhængighed. Den tredje – informationsrevolutionen – gik os også forbi, fordi Polen var under kommunistisk styre. I dag oplever vi den fjerde industrielle revolution, ofte kaldet den digitale revolution. Vi vil være i orkanens øje denne gang, siger Mateusz Morawiecki.

    Derfor planlægger den polske minister, blandt andet at oprette en statslig investeringsfond, der skal skyde penge i ny teknologiudvikling.