Møde i partitoppen: En ny polsk regering på vej

Polske topfolk mødes i PiS-partihovedkvarteret, selv om formålet er, at der skal dannes ny regering. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polske toppolitikere fra regeringspartiet Lov og Retfærdighed er samlet i partihovedkvarteret, for at blive enige om en ny polsk regering.

LÆS  Officielt: Kaczynski forlader regeringen

Sammenholdet i regeringskoalitionen Forenet Højre er under pres. I dag er der møde i Lov og Retfærdighedspartiets (PiS) hovedkvarter i Warszawa.

En lang præsidentvalgkamp har betydet at regeringens top har måtte holde interne uenigheder inden døre, for ikke at forstyrre Duda chancer for genvalg. Men uroen ulmer, og lederen af grupperingen Solidarna Polska, den magtfulde justitsminister Zbigniew Ziobro, har langet ud efter præsident Andrzej Duda flere gange, og senest også efter statsminister Mateusz Morawiecki.

Betingelser bekymrer

Det er især budgetaftalerne i EU, som justitsministeren er ude efter. Han vil stille statsministeren personlig og politisk ansvarlig, hvis det er korrekt – som alt tyder på – at et flertal af EU stats-og regeringslederne fremover kan fratage Polen økonomiske midler. Det er gået op for den polske regering og parterne, at EU fremover kan fratage Polen midler uden at polakkerne kan nedlægge veto, også uden en direkte kobling mellem retsstatsprincipperne og pengestrømmen. Det er formentlig også årsagen til at EU-lederne har givet Polen så mange corona-penge, at det udløste store klapsalver i det polske parlament. Polen har fået mange penge til trods for, at Polen er det land i EU der har klaret sig økonomisk bedst under corona-krisen. Polen har da også fået lov at bruge pengene på veje og nye jernbaner.

Topfolk til møde

Topfolk fra regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) deltager i dagens møde i partihovedkvarteret i Nowogrodzka i Warszawa. Formanden Jarosław Kaczyński, statsminister Mateusz Morawiecki, vicestatsministrene Piotr Gliński og Jacek Sasin, gruppeformanden i parlamentet Ryszard Terlecki, samt Mariusz Błaszczak, Adam Lipiński, Antoni Macierewicz og Beata Szydło.

LÆS  Polens justitsminister går rundt med ladt pistol

Regeringen vil reducere antallet af ministerier, og flere af ministrene står til udskiftning, lyder det fra partihovedkvarteret. Jaroslaw Kaczynski varslede da også ændringerne under EU-budgetforhandlingerne, hvor han samtidig fastslog at statsministeren ikke stod til udskiftning.

LÆS  Afstemning: Flertal for at lukke populær tv-station

På forhånd har justitsministerens fløj afvist tanken om at reducere antallet af ministerier, og det ventes også at Jaroslaw Gowins fløj, vil kræve stor indflydelse på en ny regeringssammensætning. Det var intern ballade med Jaroslaw Gowins fløj, der pressede Kaczynski til at udskyde præsidentvalget den 10. maj til 28. juni.

Forenet Højre består af 235 medlemmer i det polske parlament. De 19 af dem kommer fra Solidarni Polska, og 18 af dem fra den tidligere Tusk-minister Jaroslaw Gowins gruppe. Der skal 230 medlemmer til for at opnå flertal i det polske parlament. De to grupperinger har hver to ministerposter.

Har du lyst til at læse mere?Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.

 

LÆS  Amerikansk bekymring over retsstaten og ytringsfriheden