
GDANSK: Jysk Fynske medier har besøgt verdens største museum om Anden Verdenskrig: Absolut verdensklasse, skriver anmelderen.
Anden Verdenskrig ramte Danmark den 9. april 1940, men krigen begyndte allerede den 1. september 1939, da tyskerne angreb havnebyen Gdansk. Det blev starten på Anden Verdenskrig. Derfor er det også naturligt, at verdens største museum for Anden Verdenskrig blev bygget i Gdansk. Jysk Fynske mediers journalist Carsten Grubach har besøgt museet, og han var begejstret, fremgår det af anmeldelsen der er bragt i 14 jysk-fynske dagblades rejseafsnit.
LINK: Flere muligheder i Gdansk (VisitGdansk)
(Fortsættes under)
Museum om Anden Verdenskrig i verdensklasse
I artikler i de 14 dagblade skriver Carsten Grubach blandt andet:
– Museet om Anden Verdenskrig er ikke blot verdens største, men også et museum, der med sin fornemme formidling er i absolut verdensklasse. Ikke mindst, fordi man som udgangspunkt fortæller historien ud fra krigens hverdag og giver et nuanceret billede af den.
Verdens største museum

Museet om Anden Verdenskrig er med sine 26.000 kvadratmeter verdens største om krigen mellem 1939 – 1945. Hvis man skal se hele museet, der er opdelt i tre hovedafsnit, så er det nomineret til syv timer. Og JF Mediers udsendte kunne da også få tiden til at gå. I artiklen skriver han blandt andet, at man kan bruge en hel dag på museet om Anden Verdenskrig. Anden Verdenskrig blev indledt og aftalt mellem Tyskland (Nazityskland) og Rusland (Sovjetunionen) i 1939, med det formål at dele Polen mellem sig. I Rusland er der ikke noget der hedder Anden Verdenskrig, men den store Fædrelandskrig (1941 – 1945), der blev indledt da Tyskland gik til angreb på Rusland i 1941.
Danmark i Gdansk

I artiklen skriver Carsten Grubach også om et dansk afsnit i det store museum:
– Modstandsbevægelserne og medløberne får også beskrevet deres plads i den globale grusomme fortælling, og her møder vi i den 6.000 kvadratmeter store udstilling også lille Danmark. I en montre vises armbånd fra de danske frivillige i det tyske Waffen SS. 6000 meldte sig. Omkring en tredjedel af dem mistede livet i en ond sags tjeneste.
– Et foto af Bent Faurschou-Hviid fortæller også en lille dansk krigshistorie. Han var en fremtrædende modstandsmand – kendt under dæknavnet Flammen – som sammen med Jørgen Haagen Schmith, som havde dæknavnet Citronen, stod bag en række sabotagehandlinger og stikkerlikvideringer, fremgår det af artiklen.
Under jorden – som modstandskampen

Den næsten 6.000 kvadratmeter store udstilling er placeret 14 meter under jorden, og hele centret er i flere etager. Museet bruges til undervisning og forskning, og er indrettet med alle faciliteter for at betjene publikum. Museet har også sin egen biograf, hvor der vises relevante film. Der er især fokus på børn og unge, så historien om Anden Verdenskrig aldrig glemmes. Det har siden begyndelsen, været et af de vigtige formål med centret for Anden Verdenskrig.
LINK: Museum om Anden Verdenskrig i Gdansk
Artiklen om Anden Verdenskrigsmuseet i Gdansk er bragt i samtlige medier under Jysk-Fynske Medier. De 14 medier er: Fyens Stiftstidende, Fyns Amts Avis, JydskeVestkysten, Århus Stiftstidende, Dagbladet Holstebro, Dagbladet Struer, Dagbladet Ringkøbing-Skjern, Folkebladet Lemvig, Fredericia Dagblad, Helsingør Dagblad, Horsens Folkeblad, Randers Amtsavis, Vejle Amts Avis og Viborg Stifts Folkeblad.
LINK: Man kan bruge en hel dag på museet (Jysk-Fynske Medier)
LINK: Museum om Anden Verdenskrig i Gdansk
Troværdige informationer og nyheder er vigtige i disse tider med store forandringer. Styrk et frit medier, der siden 2008 har leveret gratis nyheder til danskerne og Danmark om Polen på dansk.
Støt polennu.dk med DKK 200,00 eller 500,00. Du kan også sende valgfrit beløb via Mobile Pay på +45 23 43 59 05.