Valuta:100 PLN koster 175,57 DKK
Søndag 26 januar 2020

Myrdet borgmester mindes på fødselsdag

Familien Adamowicz til fødselsdag uden den ældste datter, da Pawel Adamowicz fyldte 53 år sidste år. I dag kunne han være fyldt 54 år. Efter mordet gik hans kone Magdalena Adamowicz, 46 år - aktivt ind i politik, og blev i maj valgt til Europa-parlamentet, hvor hun er kommet i et udvalg om turisme og transport. Privatfoto.
ReligionGDANSK: Lørdag kunne den myrdede borgmester Pawel Adamowicz være fyldt 54 år. Byens borgere tænder lys, holder ekstraordinære gudstjenester og koncerter som hyldest til den populære afdøde borgmester.
Af: Jens Mørch
2. november 2019 - 15:41

Den tidligere Gdansk borgmester, Pawel Adamowicz, kunne i dag have været fyldt 54 år.

Han blev knivdræbt i januar på scenen ved åbningen af Polens ældste og mest populære velgørenhedsshow; Det Store Juleorkester. Selv om det lykkedes lægerne at genoplive ham, stod hans liv ikke til at redde. Mordet var forberedt i detaljer.

Lørdag eftermiddag og aften samles Gdansk borgere, for at hylde den afdøde populære borgmester. Det sker ved koncerter, og ved en særlig gudstjeneste i byens største kirke lørdag aften.

Hetz på stats TVP

Mordet kom efter en lang hetz-kampagne mod Adamowicz, og andre borgmestre som ikke er medlem af regeringspartiet, på den statskontrollerede tv-kanal TVP. På trods af mordet på borgmesteren, og kritik af hetzen som af mange anses som en af hovedårsager til mordet, så er der intet der tyder på at TVP har ændret kurs.

Undlod at nævne borgmester

Tværtimod. Fredag, da det var Allerhelgensdag, og hvor tv-stationen efter tradition og skik gengav navnene på polakker der har mistet livet det sidste år, blev borgmesteren fra Gdansk end ikke nævnt. Og det sker, selv om mordet på Pawel Adomwicz er årets mest omtalte dødsfald. Kritikken af TVP er stigende, og hver dag er der demonstrationer foran kanalens hovedkvarter. OSCE har rejst skarp kritik af tv-stationens håndtering af det seneste parlamentsvalg, hvor organisationen beskylder TVP for at føre valgkampagne for regeringspartiet.

Timet og tilrettelagt

Imens arbejder myndighederne på at fastslå, om den 28-årige mand der slog Pawel Adamowicz ihjel, var psykisk syg, eller hvad der var baggrunden for mordet. En ting er sikkert. Mordet var gennemtænkt, velforberedt og indøvet.

Der tændes lys for den afdøde borgmester, ligesom der gennemføres flere mindekoncerter. Gudstjenesten for Pawel Adamowicz begynder lørdag klokken 18.00 i Maria Kirken i Gdansk, tæt på hovedgaden Dluga Street, hvor også det berømte Neptun-vandfald er placeret.

Familien fortsætter

Magdalena Adamowicz, der var gift med borgmesteren, er efter mordet selv gået aktivt ind i politik, og blev valgt til Europa-parlamentet i maj. Pawel Adamowicz bror, Piotr Adamowicz, blev valgt ind i det polske parlament Sejmen, ved valget i oktober.

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 26. januar 2020
21:00-00:00

Skyet

Skyet
1 °C

I dag, 26. januar 2020
21:00-00:00

Skyet

Skyet
2 °C

I dag, 26. januar 2020
21:00-00:00

Delvis skyet

Delvis skyet
-2 °C

I dag, 26. januar 2020
21:00-00:00

Skyet

Skyet
-1 °C

I dag, 26. januar 2020
21:00-00:00

Skyet

Skyet
-3 °C