berlin_10_december_2016_polsk_chauffoer
BERLIN: Den 37-årige polske chauffør Lukasz Urban, der blev myrdet i Berlin inden en gal mand dræbte 12 mennesker med hans lastbil, er blevet en helt.

Mandag blev den 37-årige polske chauffør Lukasz Urban myrdet, da han forsøgte at forhindre gerningsmænd i at bruge hans lastvognstog til at maje uskyldige gæster ned på et julemarked i Berlin. 12 blev dræbt og næste 50 kvæstet ved tragedien, som myndighederne betegner som en terrorhandling.

LÆS OGSÅ
polennu.dk: Polsk lastbil dræber mindst 9 i Berlin

Lukasz havde hentet stål i Italien, som en østrigske kunde ønskede afleveret mandag morgen, men seneste tirsdag i Berlin. Mandag eftermiddag talte han med sin arbejdsgiver og fætter i Polen, hvor han udtrykte irritation over at skulle vente med at aflevere stålet fra Italien til om tirsdagen. Senere mandag blev han myrdet, om end de nærmere omstændigheder ikke er kortlagt. Den første mistænkte gerningsmand blev hurtigt løsladt, og politiet eftersøger nu via Interpool nu en anden person som man fandt id-papirer på i lastbilen. Men har også fundet fingeraftryk der matcher det fundne identitets papir

Kæmpede mod gerningsmand

Mens det i Polen kneb med hjælpen til den myrdedes familie fra officiel side, så er sympatien og respekten for polakken stor uden for Polen. Her kaldes han for en helt, og man taler lige frem om at uden polakkens indsats havde tragedien formentlig været endnu større. Obduktionen fastslår nemlig, at polakken kæmpede til det sidste for at hindre forbrydelsen, inden han selv blev skudt lige efter påkørslen. I Tyskland er der iværksat en underskriftindsamling for at få den polske chauffør tildelt den største polske orden, men også uden for Tysklands grænser er der stor sympati for polakken.

Kvart million zloty

En britisk chauffør, David Duncan, har iværksat en indsamling til fordel for Urbans familie og efterladte. På et døgn har han indsamlet 45.000 britiske pund – eller 235.000 zloty til familien. Og pengene strømmer fortsat ind.

– Penge kan ikke give os Lukasz tilbage, men jeg håber det kan hjælpe hans familie. Jeg er selv chauffør, og kan ikke komme mig over chokket, siger Duncan om baggrunden for hans initiativ. Han fortæller også, at bidragene typisk er på mellem 5 og 20 britiske pund (cirka 25 – 100 zloty).

Erstatning som ved Smolensk

Et tysk-polsk fond har kontakte familien for at yde den støtte, mens det fortsat er uvist hvad det officielle Polen vil gøre for familien. Røster i Polen mener, at den polske chaufførs efterladte mindst skal have samme erstatning, som ofrene ved Smolensk ulykken, hvor 96 højtstående polakker blev dræbt.

STØT EFTERLADTE
Eksternt link: Indsamling for Lukasz Urban