Næsten hver anden polske corona-test er positiv

corona test
Lørdagens corona tal viser at hver fjerde corona test er positiv, men at dødstallet er lavere end de foregående dage. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polske hospitaler mangler læger, og mange steder er der ikke medicin og senge nok til corona syge polakker. Eksperter forudser kaos i de kommende uger.

LÆS  Corona tal fra Polen: 903 smittede polakker

Polens myndigheder har længe kunnet prale af lave smittetal og antal af covid-19 dødsfald, men sådan er det ikke længere. Tallene siger noget andet nu, og det polske sundhedsvæsen virker, trods kendskabet til pandemien, helt uforberedte på den forværrede situation.

Der er stor mangel på læger, og flere hospitaler har ikke senge nok, ligesom der mange steder ikke er mere corona-medicin, skriver flere polske medier. Eksperter frygter en voldsom stigning i antal smittede og døde i den kommende uge. Det polske sundhedsvæsen er allerede udnyttet til bristepunktet. Flere steder har myndighederne oprettet nødhospitaler, blandt andet på det nationale stadion i Warszawa.

LÆS OGSÅ: CORONA I POLEN – DAG FOR DAG

Statsminister: Vi har styr på det

Meget tyder på, at situationen i Polen er langt værre, end myndighederne vil indrømme. Så sent som i den forgangne uge sagde den polske statsminister:

– I denne uge begyndte antallet af corona-smittede at falde for første gang i to måneder. Selvom antallet af smittede i forhold til indbyggertallet (65 pr. 100.000) stadig er højt, så er der tale om det første tegn på stabilisering, og et bevis for, at vores strategi med restriktioner virker, skrev statsminister Mateusz Morawiecki.

Polen i top og bund

Lørdagens smittetal var på 25.571, men det var på baggrund af 56.000 test. Det betyder, at næsten halvdelen (45,5 procent) af de test der bliver udført, er positive. Til sammenligning, selv om Polen er cirka otte gang større end Danmark, blev der samme dag gennemført 71.073 test i Danmark, hvoraf de 1.037 var positive (1,5 procent).

LÆS  Nye corona restriktioner på vej for juleferien

I en international sammenligning, er Polen nu det land med den største andel af smittede i de gennemførte test. Det sker i kombination med, at polakkerne gennemfører langt færre test end andre lande. Alligevel fastholder den polske regering, at der er styr på situationen. Se tallene herunder.

LÆS  Corona tal fra Polen: 27.356 smittede polakker
Antal smittede i forhold til antallet af gennemførte covid-19 test. Illustration: OKO.

 

Antallet af gennemførte covid-19 test. Illustration: ØKO.

Rekord i antal dødsfald

Lørdag blev der sat ny dagsrekord i Polen med antallet af covid-19 døde. 549 personer på et døgn. Til sammenligning er det samlede antal døde i Danmark med covid-19 i kroppen siden marts og frem til nu på 756. Det samlede dødstal i Polen er nu over 10.000.

Nej tak til hjælp

Selv om Polen mangler læger og udstyr, så har den polske regering nægtet at tage imod hjælp fra Tyskland, som den tyske præsident ellers har tilbudt polakkerne. I et arrogant tilbagesvar fra den polske præsident Andrzej Duda, tilbyder han i stedet polsk hjælp til tyskerne.

Flere polske byer og regioner har nu henvendt sig direkte til Tyskland for at få hjælp. En repræsentant fra regeringspartiet, mener at polske læger der arbejder i udlandet skal tvinges hjem for at hjælpe til i krigen mod corona. Udtalelsen har vakt vrede blandt de polske læger i udlandet og i Polen.

Frygter 20 november

Flere polske eksperter forudser en eksplosion i antallet covid-19 syge omkring den 20. november.

LÆS OGSÅ: CORONA I POLEN – DAG FOR DAG

PS! Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.

LÆS  Polens præsident er smittet for anden gang