NATOs grænser er den røde streg for Rusland

  Polens_udenrigsminister_Radoslaw_Sikorski_roses_for_indsats_i_Syrien_konflikt_4_0

  Polens udenrigsminister Radoslaw Sikorski ser annekteringen af Krim som et led i Putins plan om at genrejse et russisk imperium. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens udenrigsminister ser NATO-landenes grænser som den røde streg, Rusland ikke må overskride.


  Polens udenrigsminister Radoslaw Sikorski blev torsdag aften interviewet i programmet Fakta efter fakta på TV-stationen tvn24 om sit syn på krisen i Ukraine.

  NATOs grænser er rød streg

  – Den røde streg er helt sikkert NATOs egne grænser, sagde Sikorski til spørgsmålet om, hvilke handlinger fra Rusland der vil føre til en voldsommere reaktion fra Vestens side.

  Tillid brudt

  – Tilliden i forholdet mellem Vesten og Rusland er allerede ødelagt, og det vil få sine økonomiske konsekvenser, sagde den polske udenrigsminister.

  USA hurtigere end EU

  USA har indtil nu reageret hurtigere og kraftigere over for Rusland end EU har gjort. Ifølge Sikorski hænger det sammen med, at den amerikanske præsident har mere magt, mens magten i EU er spredt og beslutningsprocesserne er længere.

  Desuden er EU tættere på Rusland og har flere interesser i landet. Sikorski forventer dog, at EU lader sig styre af de samme hensyn som USA.

  Tilfreds med tysk handling

  I interviewet blev Sikorski spurgt til sine udtalelser fra 2011, hvor han sagde, at han som den første polske udenrigsminister i historien var mere bange for tysk passivitet end for tysk handling.

  Sikorski udtrykte nu tilfredshed med Tysklands aktive handlinger omkring Ukraine, hvor blandt andet den tyske udenrigsminister rejste til Kiev sammen med den polske og franske udenrigsminister for at mægle mellem parterne.

  Tyskland har økonomiske interesser i Rusland, men Sikorski ville ikke betegne Tyskland som bagstræberisk i forhold til at indføre sanktioner mod Rusland og mindede om, at Polens økonomiske interesser er endnu større end Tysklands.

  – Vi må også afveje vores sikkerhedsmæssige interesser op imod vores økonomiske interesser. Udenrigspolitik er ikke journalistik, sagde Sikorski.

  Putin ønsker imperium

  Ifølge Sikorski gjorde Putin sin plan for Rusland meget klar i sin tale til dumaen lige før underskrivelsen af annekteringen af Krim. Talen gjorde det åbenbart, at Putin ønsker at genopbygge et russisk imperium.

  – Putin udlagde et helt nyt forhold mellem Rusland og omverdenen og også mellem den russiske stat og dens egne borgere.

  – Det bør bekymre os, sagde Sikorski i interviewet.

  Betydning for atom-sikkerhed

  Krisen i Ukraine har stor betydning for NATO og hele verden, og mange lande ser i dag på, hvad der sker i Ukraine ifølge den polske udenrigsminister.

  Hvis Rusland går ind i Ukraine, er det et brud på internationale traktater fra blandt andet FN, OSCE og Europarådet, og Ukraine er en vigtig samarbejdspartner for NATO.

  – Potentielle atom-magter som Iran og Nordkorea og også andre holder i øjeblikket øje med, hvad garantierne for deres sikkerhed er værd i forhold til at afholde sig fra at skaffe atom-våben, sagde Sikorski.

  Sikorski forudser derfor, at Ukraine kommer til at fylde meget på mandagens atom-topmøde i Haag.