John_Demjanjuk_Nazi-bøddel_fra_Solibor_og_Majdanek_er_død

John Demjanjuk under retssagen i 2011, hvor han blev idømt fem års fængsel, men appellerede. Han er født i 1920 i Ukraine, og var soldat i den Røde Hær, før han blev fanget af nazisterne i 1942. Arkivfoto.


BERLIN: En af de berygtede bødler fra de tyske nazi-lejre Sobibor og Majdanek, der i dag ligger i Polen, er død i Tyskland.


John Demjanjuk, der var vagt og bøddel ved de nazi-tyske døds-lejre Sobibor og Majdanek i det østlige Polen, er død. Han blev 91 år gammel. Meddelelsen om hans død kommer fra den bayerske by Bad Feilnbach, hvor Demjanjuk boede på et plejehjem.

Fem års fængsel

I maj 2011 blev han af en tysk domstol dømt til fem års fængsel for sin medelagtighed i mordene på 28.000 jøder, mens han var vagt i Sobibor i 1943. Demjanjuk appellerede afgørelsen, og blev løsladt af retten.

Født i Ukraine

John Demjanjuk er døbt Ivan Demianiuk, og født i 1920 i Ukraine. Han var soldat i den Røde Hær, før han blev fanget af nazisterne i 1942, skriver det polske nyhedsbureau PAP og BBC.

Opsporet af Mossad

Efter afslutningen af Anden Verdenskrig, flyttede Demjanjuk til USA og fik statsborgerskab i 1958, og arbejdede i al ubemærkethed i den amerikanske bilindustri.

I 1986 blev han opsporet af israelske agenter, og udvist til retsforfølgelse i Israel, for hans blev stillet til ansvar for sin rolle i Holocaust.

Fejlvurdering

Israelerne troede at han var den berygtede Ivan den Grusomme, som var vagt i Treblinka. Men det var ikke Demjanjuk, hvilket den israelske højesteret fastslog i 1993. Han var ”kun” i Sobibor og Majdanek, der i dag ligger på polsk jord.

Demjanjuk har i alle sager afvist sin skyld, og sagt at han bare var almindelig krigsfange i lejren.