Nedtælling til årsdagen for Smolensk katastrofen

10_april_Krakow_2010

Den 10. april sidste år omkom præsident Lech Kaczynski og 95 andre højtstående i en flyulykke ved Smolensk i Rusland. Polakkerne gik på gaderne for at vise deres sorg. Billedet er fra Krakow den 10. april 2010. Foto: Martin Bager, polennu.dk.

LÆS  Smolensk undersøgelse afsluttet: Ingen rapport

WARSZAWA: I går var det 11 måneder siden, at præsident Lech Kaczynski og 95 andre højtstående polakker, blev dræbt i en flyulykke ved Smolensk i Rusland. Forberedelserne til årsdagen er i gang.

LÆS  Kaczynski skal betale 700.000 zloty for ikke at undskylde

En måned før årsdagen for det tragiske flystyrt ved Smolensk den 10. april, er der lavet planer for hvordan dagen skal markeres i Polen.

Pårørende til Smolensk-ofre

110 pårørende til ofrene for Smolensk katastrofe rejser til nedstyrtningsstedet i Smolensk ved Katyn den 9. april.

– Det bliver den anden pilgrimsrejsen som den nuværende præsidentfrue, Anna Komorowska deltager i, siger Pawel Deresz, der er enkemand efter MP Jolanta Szymanek-Deresz, til polsk radio.

– Vi vil ikke lande i Smolensk, men 250 km derfra i byen Bryansk. Derefter fortsætter vi af landevej til nedstyrtningsstedet, tilføjer Deresz.

Minde om Katyn

I Smolensk skal de deltage i en gudstjeneste, og efterfølgende er de med i en ceremoni i Katyn, til minde om de mere end 22.000 højtstående polakker, der blev henrettet af sovjetiske specialenheder ved nakkeskud i foråret 1940.

10. april 2011

Den 10. april klokken 7.20, det tidspunkt som præsidentens fly forlod Warszawa på et år tidligere, samles de efterladtes familier i Warszawa militære lufthavn til en lukket ceremoni.

Klokken 8.40 vil Polens præsident Bronislaw Komorowski og andre højtstående polakker lægge en krans ved Domkirken i Warszawa.

LÆS  Datter reddede præsident Andrzej Dudas liv

Messe i Domkirken

Den officielle ceremoni finder sted på Powazki Kirkegården ved mindesmærket for de 96 der mistede livet i Smolensk. I Warszawa Domkirke er der gudstjeneste under ledelse af ærkebiskop Kazimerz Nycz.

National Operaen opfører en mindekoncert om aftenen den 10. april 2011.

LÆS  Kaczynski skal betale 700.000 zloty for ikke at undskylde