Nedtælling til årsdagen for Smolensk katastrofen

10_april_Krakow_2010

Den 10. april sidste år omkom præsident Lech Kaczynski og 95 andre højtstående i en flyulykke ved Smolensk i Rusland. Polakkerne gik på gaderne for at vise deres sorg. Billedet er fra Krakow den 10. april 2010. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


WARSZAWA: I går var det 11 måneder siden, at præsident Lech Kaczynski og 95 andre højtstående polakker, blev dræbt i en flyulykke ved Smolensk i Rusland. Forberedelserne til årsdagen er i gang.


En måned før årsdagen for det tragiske flystyrt ved Smolensk den 10. april, er der lavet planer for hvordan dagen skal markeres i Polen.

Pårørende til Smolensk-ofre

110 pårørende til ofrene for Smolensk katastrofe rejser til nedstyrtningsstedet i Smolensk ved Katyn den 9. april.

– Det bliver den anden pilgrimsrejsen som den nuværende præsidentfrue, Anna Komorowska deltager i, siger Pawel Deresz, der er enkemand efter MP Jolanta Szymanek-Deresz, til polsk radio.

– Vi vil ikke lande i Smolensk, men 250 km derfra i byen Bryansk. Derefter fortsætter vi af landevej til nedstyrtningsstedet, tilføjer Deresz.

Minde om Katyn

I Smolensk skal de deltage i en gudstjeneste, og efterfølgende er de med i en ceremoni i Katyn, til minde om de mere end 22.000 højtstående polakker, der blev henrettet af sovjetiske specialenheder ved nakkeskud i foråret 1940.

10. april 2011

Den 10. april klokken 7.20, det tidspunkt som præsidentens fly forlod Warszawa på et år tidligere, samles de efterladtes familier i Warszawa militære lufthavn til en lukket ceremoni.

Klokken 8.40 vil Polens præsident Bronislaw Komorowski og andre højtstående polakker lægge en krans ved Domkirken i Warszawa.

Messe i Domkirken

Den officielle ceremoni finder sted på Powazki Kirkegården ved mindesmærket for de 96 der mistede livet i Smolensk. I Warszawa Domkirke er der gudstjeneste under ledelse af ærkebiskop Kazimerz Nycz.

National Operaen opfører en mindekoncert om aftenen den 10. april 2011.