NGO kritik af Polen før COP 19 klimatopmøde

  Hotel_Bristol_Warsaw_Warszawa_polen_poland_polennu

  Warszawa er vært for COP 19-klimatopmødet fra den 11. til den 22. november. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.


  WARSZAWA: Flere NGO er utilfredse med antallet af pladser i forbindelse med klimatopmødet COP 19 i den polske hovedstad i november.


  Til stor overraskelse for mange organisationer vil NGO’er og andre netværk vil fylde væsentligt mindre til årets klimatopmøde COP 19 i Polen. Polens formandskab og FN’s internationale Klimasekretariat (UNFCCC) har kun tildelt organisationerne en brøkdel af de pladser, de har anmodet om til COP 19, skriver verdensnyt.dk.

  Bestilt plads

  Tildelingen kommer som en stor overraskelse, og mange organisationer har allerede bestilt og betalt for hotelværelser, som de nu brænder inde med. Flere organisationer rejser spørgsmålet, om de færre pladser til civilsamfundet kan give problemer med gennemsigtighed og svække deres indflydelse på forhandlingerne.

  Indskrænket indflydelse

  Janne Lykke Facius, programkoordinator for det globale netværk Policy, Environment and Climate Change Network (PECCN) under CARE Denmark, er bekymret over de færre pladser til civilsamfundet:

  – Det er i forvejen en udfordring at sikre politisk indflydelse ved COP møderne og til internationale forhandlinger, og når NGOerne så i stigende grad udelukkes bliver det endnu sværere at opnå reel indflydelse, siger han til verdensnyt.dk.

  Generelt billede

  Det er ikke kun ved forhandlingsbordet, civilsamfundet kommer til at mangle. Samtidig med forhandlingerne er der masser af aktivitet udenfor konferencesalene, hvor sideevents og udstillinger typisk finder sted. De parallelle aktiviteter er svære at stable på benene med færre repræsentanter fra organisationerne.

  Disse side-events, forklarer Janne Lykke Facius, fungerer både som et middel til at oplyse offentligheden, men i høj grad også som et politisk værktøj, hvor NGOerne og netværkene kan invitere politikere indenfor og informere dem om et område, de mener, der skal sættes fokus på til COP’en.

  COP19 gennemføres i Warszawa fra 11. – 22. november.