Lech Walesas hustru, Danuta Walesa I Oslo, i dag for 35 år siden, da hun på vegne af sin mand modtog Polens første Nobels Fredspris for den ikke-voldelige revolution mod regimet i 1980. Arkivfoto.
KØBENHAVN: Det er 35 år siden, at Lech Walesa blev hyldet som Polens første – og eneste – Nobel Fredspris modtager. Men det var hans kone Danuta der modtog prisen i Oslo.
Det var en stor aften i Oslo for Lech Walesas hustru Donuta, i dag for 35 år siden, da hun på hendes mands vegne modtog Nobels Fredspris 1983.
Lech Walesa var blevet hjemme i Polen. Officielt fordi han ville være hos hans kammerater – det var i tiden efter Krigsretstilstanden i Polen (1981-1983). Det var for så vidt også rigtigt, men det var mest frygten for at de kommunistiske myndigheder ikke ville lade ham rejse ind i Polen igen, efter en tur til Norge. I nogle medier og bøger fremgår det, at Lech Walesa ikke kunne få udrejsetilladelse – men det passer ikke. Han spurgte i al fald heller aldrig om det.
Baggrunden
I den officielle begrundelse hedder det:
”Den norske Nobelkomite har tildelt Nobels Fredspris for 1983 til Lech Walesa. Komiteen har i sin beslutning lagt vægt på Walesas indsats, der har medført betydelige personlige ofre, for at sikre arbejdernes ret til at etablere deres egne organisationer. Denne indsats har uvurderlig betydning for den bredere kamp for at sikre den universelle frihed til at organisere sig – en menneskeret, der er defineret af FN. Lech Walesas aktiviteter har været præget af en beslutsomhed for at løse sit lands problemer gennem forhandlinger og samarbejde uden brug af vold. Han har forsøgt at etablere en dialog mellem den organisation, han repræsenterer – Solidaritet – og myndighederne. Komiteen anser Walesa for at være en repræsentant for den aktive søgen efter fred og frihed, som trods ulige forhold eksisterer ubesejret hos alle verdens folk. Komiteen har flere gange ved uddelingen af Fredsprisen understreget, at en kamp for menneskerettigheder er en kamp for fred. Komiteen er desuden overbevist om, at Walesas forsøg for på at finde en fredelig løsning på hans lands problemer vil bidrage til at mindske de internationale spændinger.
I en tid, hvor forsoning og fredelig konfliktløsning er mere nødvendigt end nogen sinde før, står Lech Walesas indsats både som en inspiration og som et eksempel.
Oslo 5. oktober 1983”
Prisen til mine brødre
Danuta Walesa modtog herefter prisen og beviset til hendes mand. I en takketale hun holdt på vegne af Lech Walesa, sagde hun blandt andet:
– Jeg beklager jeg ikke kan være i Oslo, men jeg tror det er vigtige er jeg er hos mine kammerater i Gdansk…. Prisen er ikke til mig, men til alle mine millioner af brødre der har kæmpet for prisen, og ikke mindst for de som har ofret deres liv for Solidarnosc.
– Vi ønsker fred, derfor har vi ikke grebet til våben, sagde Danuta Walesa på sin mands vegne i dag for 35 år siden i Oslo.
LÆS MERE
Eksternt link: Lech Walesa