Vraget_af_den_polske_præsidents_fly_der_styrtede_ned_i_Smolensk_Rusland_1

Den 10. april 2010 styrtede den polske præsidents fly ned ved Smolensk i dårligt vejr. Trods polsk opfordringer, er vraget fortsat i Rusland. Arkivfoto.

LÆS  Ambassadør rejser hjem med fin dansk orden

MOSKVA: Polens kommende ambassadør i Rusland, Katarzyna Pelczynska-Nalecz, kalder det utroligt, at vraget af præsidentens fly der styrtede ned i Smolensk, stadig ikke er i Polen.

LÆS  Kaczynski i nyt kontroltab fra parlamentets talerstol

Det er mere end fire år siden, at den polske præsident Lech Kaczynski og 95 andre omkom ved en flyulykke i Smolensk – men vraget af flyet, er fortsat ikke sendt til Polen.

Stor symbolværdi

– Det er forbløffende at vraget ikke er udleveret endnu – flyet har stor symbolsk betydning for Polen, sagde Katarzyna Pelczynska-Nalecz til det russiske nyhedsbureau Novosti.

Katarzyna Pelczynska-Nalecz, der frem til foråret var viceudenrigsminister, tiltræder som ny polsk ambassadør i Rusland til efteråret.

Visumregler

Katarzyna Pelczynska-Nalecz støttede også idéen om en hurtig visumfri ordning mellem Polen og Rusland.

– Vi vil gerne at så mange russiske statsborgere som muligt besøger Polen. Det er vigtigt for dem at se, hvilken nabo Polen er, sagde hun.

Kræver nye toner

Polens udenrigsminister Radek Sikorski skriver dog på Twitter, at afskaffelsen af visumtvang vil være muligt når Rusland skaber betingelser, der betyder at EU-sanktionerne kan ophæves.

Katarzyna Pelczynska-Nalecz bliver den første kvinde på posten som polsk ambassadør i Moskva.

LÆS  Polakker vil udsætte valg – det vil Kaczynski ikke

LÆS  Vindersang i polsk radio ramt af censur og oprør