NY BIOGRAFI: Angela Merkel er polsk

  Angela_Merkel_og_Donald_Tusk_Polen_polennu

  Stemningen var god, da Polens statsminister Donald Tusk var i Berlin til konference med den tyske kansler Angela Merkel, hvor det for første gang blev offentligt kendt, at den tyske kansler er af polsk afstamning. Foto: Statsministeriet.


  BERLIN: En ny biografi om den tyske kansler Angela Merkel, viser at hun er af polsk afstamning. Den polske statsminister Donald Tusk var med ved præsentationen af bogen.


  Polens statsminister Donald Tusk var med, da Tysklands kansler Angela Merkel deltog i præsentationen af en ny biografi om hende på en konference om Europas fremtid.

  Bogen afslører blandt andet, at Merkel er en fjerdedel polsk.

  Udenrigsredaktør som forfatter

  Bogen om Merkel – Kansleren og hendes verden – er skrevet af udenrigsredaktøren på Sueddeutsche Zeitung, Stefan Kornelius.

  Ud af krisen

  – Vi behøver ikke at opgive vore nationale forhold, men vi er nødt til at være fleksible. Lige nu hersker der kaos. Vi skal være parat til at bryde med fortiden og kigge fremad. Jeg er klar til at gøre det, sagde Angela Merkel.

  Kansler Merkel sagde også, at EU må bryde med fortiden, og bevæge sig i retning af mere integration – for ellers vil udviklingen ende i kaos.

  Med adresse til de EU-skeptiske nationer som Storbritannien, sagde Merkel, at:

  – Vi er nødt til at acceptere, at Europa har det sidste ord på en række områder. Ellers kan vi ikke fortsætte med at opbygge Europa.

  Tyskland i kompliceret rolle

  – Tyskland har en kompliceret rolle, fordi det er den største økonomi – vi er ikke de rigeste, men vi er den største økonomi i EU. Derfor vil Tyskland sameksistens, sagde den tyske kansler til blandt andet Polens statsminister Donald Tusk.

  Polsk opfordring

  Sidste år sagde Polens udenrigsminister, Radek Sikorski, at Tyskland skulle tage et endnu større ansvar for udviklingen af Den Europæiske Union – en bemærkning, der blev kritiseret af Polens største oppositionsparti, Lov og Retfærdighedspartiet (PiS).

  Merkel er populær i Polen

  Den polske regeringschef sagde på mødet, at Angela Merkel nyder stor popularitet i Polen, og det faktum at det er kommet frem at den tyske kansler er en fjerdel polsk, har yderligere øget interessen for hende i Polen.