Ny bog om polsk-dansk modstandspar under Anden Verdenskrig

    Ny_bog_om_polsk-dansk_modstandspar_3_polennu

    Den ny bog Roser til Lone af Maria Malasnicka-Miedzianogora fortæller om det polsk-danske modstandspar Lone (Anna) og Lucjan, der ligger begravet i Mindelunden. Foto: Anna Werenberg, polennu.dk.


    KØBENHAVN: Ny bog fortæller om den polsk-danske kvindelige frihedskæmper Lone, der blev skudt under Anden Verdenskrig sammen med sin mand, den polske top-spion Lucjan.


    En ny bog skrevet af Maria Malasnicka-Miedzianogora fortæller for første gang den fulde historie om den dansk-polske kvindelige frihedskæmper Lone og hendes mand, den polske spion og frihedskæmper Lucjan.

    Bogen har titlen Roser til Lone (Roze dla Lone), og er udkommet på polsk med støtte fra Instituttet for National Erindring i Warszawa (IPN).

    To undtagelser i Mindelunden

    De to blev skudt ned af Gestapo i januar 1945 og ligger begge i Mindelunden, hvor 106 frihedskæmpere er begravet. Lone er den eneste kvinde, og Lucjan er den eneste udlænding, der er begravet i Mindelunden.

    Lone – eller Anna Mogensen – blev født i Polen af danske forældre og følte, at Polens var hendes andet fædreland. Hun engagerede sig sammen med hele sin familie i modstandskampen i København, hvor de samarbejdede tæt med de polske miljøer.

    Polsk-dansk modstandssamarbejde

    I 1942 besluttede den polske eksilregering i London at organisere en polsk efterretningstjeneste i Danmark. Kontakten fra Danmark gik via det polske konsulat i Malmø og gesandtskabet i Stockholm til det engelske Secret Intelligence Service, også kendt som MI-6.

    Der var derfor stor aktivitet fra den polske modstandsbevægelse i Danmark.

    Polsk-dansk samarbejde blev glemt

    Efter Anden Verdenskrig blev Europa delt op i Øst og Vest, Polen og Danmark befandt sig pludselig på hver sin side af en ny konflikt, og samarbejdet mellem den danske og polske modstandsbevægelse gik i glemmebogen.

    Den danske frihedskæmper og formand for foreningen Danske Veteraner 1940-45 Jens Ege holdt onsdag tale ved præsentationen af den ny bog på Polens ambassade. Her fortalte han, at det kun er to år siden, at hans ældre bror pludselig fortalte ham, at han i sit modstandsarbejde i København næsten udelukkende havde samarbejdet med polske frihedskæmpere.

    Maria Malasnicka-Miedzianogoras bog giver derfor et indblik i en stor og vigtig del af historien om modstandsarbejdet i Danmark, der hidtil har været ukendt for de fleste.