Ny EU-sag om politisk kontrol over polske dommere

  jaroslaw_kaczynski_polen_polennu
  Formanden for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) har ikke opgivet tanken om et hurtigt præsidentvalg. Nu arbejdes der på en ny lov, der skal erstattet den som præsidenten underskrev den 8. maj 2020 om brevstemmer til præsidentvalget. Billedet er fra det polske parlament Sejmen, hvor Jaroslaw Kaczynski beskyldte sine politiske modstandere for at stå bag flystyrtet i Smolensk i 2010 som kostede hans bror, daværende præsident Lech Kaczynski og 95 andre højtstående polakker livet. Arkivfoto.

  Polens stærke mand Jaroslaw Kaczynski har Europa-rekord i EU-sager. Onsdag åbnede EU-kommissionen endnu en sag mod Polen, men Kaczynski frygter intet siger han. Han venter på at EU dropper alle sagerne mod Polen efter EP-valget i maj. Arkivfoto.


  BRUXELLES: EU har onsdag åbnet en ny sag mod Polen, der anklages for yderligere angreb på domstolene.


  Polen har fået endnu en sag på halsen ved EU. Onsdag blev det første skridt indledt, og Warszawa har nu to måneder til at svare, skriver Ritzau.

  Det er en ny polsk lov, der åbner for disciplinære undersøgelser af dommere og mulige sanktioner, der undergraver domstolenes uafhængighed. Det mener EU-Kommissionen. I åbningsskrivelsen til Polen, skriver kommissionen at dommerne ikke er beskyttet nok mod politisk indflydelse.

  Flere sager

  Polen har i forvejen flere sager kørende hos EU og hos EU-domstolen. Den skrappe sanktion, artikel 7 sagen der er indledt mod Polen, fortsætter også uændret. I sidste ende kan det betyde, at Polen fratages stemmeretten i EU. Den kræver dog enstemmighed. Men da Ungarn er det eneste land der ventes at nedlægge veto, ophæves dette formentlig. EU har nemlig en tilsvarende sag kørende mod Ungarn med samme anklagepunkter. Ungarn er dermed inhabil i spørgsmål om retsstaten i forhold til artikel 7, ligesom Polen vil være det hvis sagerne mod Ungarn også fortsætter.

  Nyt flertal stopper kritik

  Seneste har Polen svaret på EU’s kritik, ved at henvise til at flertallet i Europa-Parlamentet bliver udskiftet til et mere Polen-venligt parlament, hvorfor Polens stærke partiformand Jaroslaw Kaczynski at EU vil frafalde sagerne mod Polen efter valget til Europa-Parlamentet i maj.