Ny film om amerikansk pilot i polsk-russisk krig

  Merian_Cooper_med_sin_pilotkollega_Cedric_Fauntleroy_der_kæmpede_for_Polen_mod_Sovjetunionen_Arkivfoto

  Merian Cooper med sin pilotkollega Cedric Fauntleroy der kæmpede for Polen mod Sovjetunionen i 1919-1921. Arkivfoto.


  WARSZAWA: En ny film om de amerikanske piloter, der støttede Polen under den polsk-russiske krig i 1919 – 1921 er på vej.


  En spillefilm er planlagt om de amerikanske piloter, der risikerede deres liv i løbet af den polsk-russiske krig i 1919-21.

  Merian Cooper, der var leder for piloterne, kom til Polen i 1919 for at give bistand til det krigshærgede Europa. Men sammen med syv amerikanske frivillige, støttede han kampen mod kommunismen og bolsjevikkerne for Polen ved at tage del i den polske eliteeskadrille i krigen.

  I fangenskab

  Coopers fly blev skudt ned i Sovjetunionen, og han tilbragt ni måneder som krigsfanger, før det lykkedes ham at undslippe. Han er blevet dekoreret i Polen med marskal Pilsudski medaljen, som er en af de fornemste polske militære medaljer.

  Cooper fascination af Polen var dybt rodfæstet i hans familie. Hans oldefar havde kæmpet sammen med Kazimierz Pulaski under den amerikanske borgerkrig.

  Pan American

  Marien Cooper var medinitiativtager og bestyrelsesmedlem i flyselskabet Pan American, og virkede derudover som eventyrer, manuskriptforfatter, filminstruktør og filmproducent. De mest kendte er filmen King Kong.

  Han døde i 1973, 80 år gammel.