Ny kontroversiel rapport om Smolensk-ulykken

Smolensk_crash


WARSZAWA: Et ledende medlem af Lov og Retfærdighedspartiet har udgivet en ny rapport om Smolensk ulykken.

LÆS  Datter reddede præsident Andrzej Dudas liv

Antoni Macierewicz, der er et fremtrædende medlem af Lov-og Retfærdighedspartiet (PiS), har i en ny rapport om Smolensk ulykke, tilbagevist beviserne for, at præsidentens fly styrtede ned på grund af fejl og dårligt vejr.

Russerne?

I Macierewiczs rapport med titlen “28 måneder efter Smolensk,” antydes det, at Rusland var klar til at risikere en international skandale for at fjerne den polske præsident.

Farligt samarbejde

Macierewicz skriver også i sin rapport, at Donald Tusks besøg i Katyn/Smolensk sammen med Putin få dage før præsident Lech Kaczynski ankom og omkom, er stærkt kritisabel.

“Når han (Donald Tusk) samarbejder med Putin imod sin egen præsident, må han da vide, hvordan det ville ende?”, hedder det bl.a. i rapporten.

96 omkom

Polens præsident Lech Kaczynski og 95 andre højtstående polakker, omkom i præsidentens fly den 10. april 2010, da flyet forulykkede ved indflyvningen til Smolensk militære lufthavn.

Flere konklusioner

Den officielle russiske rapport, der blev udsendt i december 2010, giver polakkerne skylden for ulykken, mens en rapport fra Polen, der blev offentliggjort i juli 2011, fastslog at der var mange fejl på polsk side, men at de kun var katastrofale, fordi der også blev begået fejl i kontroltårnet i Smolensk primitive militære lufthavn.

LÆS  Russiske myndigheder i protest ved Katyn-kirkegård

LÆS  Smolensk undersøgelse afsluttet: Ingen rapport