Ny kort dokumentarfilm fra Gdansk skibsværft

  guardian

  Britiske journalister fra The Guardian har besøgt Gdansk skibsværft for at finde ud af, hvordan strejkerne og de politiske protester i 1980’erne har inspireret en generation af kunstnere i Gdansk. Foto: The Guardian


  GDANSK: Journalister fra den britiske avis The Guardian har besøgt Gdansk, og lavet en kort dokumentarfilm om Gdansk skibsværft.


  Filmen om værftet er en del af serien “New Europe”, der fortæller om byerne i Europa. Journalisterne fra The Guardian har valgt Gdansk, fordi, som de siger, Gdansk har den mest interessante kunstscene i Polen.

  Kunst i 80’ernes Gdansk

  I filmen møder man journalisten Marcel Theroux der går en tur gennem skibsværftet med Jerzy Borowczak, der var med til at starte strejken samme sted den 14. august 1980. Han fortæller historien om strejkerne i 80’erne, og de politiske forandringer i Polen. Journalisten møder også kunstnere, der begyndte deres karriere i 80’ernes Gdansk.

  Skibsværftet og polsk kunst

  I filmen ser vi frontfiguren fra gruppen TotArt, Pawel Konjo Konniak, samt unge kunstnere, der i filmen spiller og maler på skibsværftet.
  Også mange andre polske kunstner indgår i filmen, som kan ses herunder.


  SE FILMEN HER:
  The Guardian “Artists of Gdansk: Skibsværftet der væltede kommunismen