Ny lov skal gøre det sværere at forlade EU

Polen og EU
EU: Donald Tusk til pressemøde i senatet om et forslag om at ændre den polske forfatning, så det kræver enten en folkeafstemning eller 2/3 flertal i parlamentets to kamre at forlade EU. Tusk vil sikre sig, at hvis Polen skal forlade EU så bliver det med et stærkt mandat. Han frygter at Kaczynski kan finde på at stemme Polen ud af EU, som det er muligt i dag med et simpelt flertal i parlamentet. Det afvises dog af regeringspartiet. Foto: PN Teknik.

WARSZAWA: Donald Tusk vil have ændret Polens forfatningen, så en eventuel udmeldelse af EU skal ske gennem en folkeafstemning eller et markant flertal i parlamentet.

LÆS  Ny afstemning om lov der kan frigøre EU-milliarder

Der skal en folkeafstemning eller 2/3 flertal i parlamentets to kamre til at melde Polen ud af EU. Det kræver formanden for Borgernes Platform, tidligere statsminister og europæisk præsident Donald Tusk. Fredag fremsatte han forslaget i Warszawa.

Donald Tusk sagde på en pressekonference, at ideen er at lave en sikker garanti for, at Polen forbliver i fællesskabet, lige så længe det polske folk ønsker det, skriver det regeringskontrollerede nyhedsbureau PAP.

Signal til EU

Tusk sagde, at han med loven vil beskytte det polske folk og samtidig sende et signal til EU, om at medlemskabet ikke er på spil. Som forfatningen og lovgivningen er udarbejdet i dag, så kan et flertal af det polske parlament melde Polen ud af EU.

Flere højtstående personer fra regeringens inderkreds, har antydet at Polen kunne forlade EU, hvis konflikterne fortsatte. Det er dog blevet afvist af såvel den polske statsminister som den magtfulde partiformand, Jaroslaw Kaczynski.

LINK: Oppositionspartiet Borgernes Platform.

Støt polennu.dk – engangsbeløb
Du kan betale med de mest anerkendte betalingsformer, når du vælger at støtte polennu.dk.
Du kan give et engangsbeløb ved at trykke på et af beløbene, der sender dig videre til vores betalingsmodul.
DKK 100,00
DKK 200,00
DKK 500,00
DKK 1.000,00
DKK 5.000,00
LÆS  Tyskland, Italien og Ungarn imod skrappe sanktioner

LÆS  EU: Alvorlig bekymring for udviklingen i Polen