Ny måling viser næsten dødt løb op til valget i Polen

  PiS_konvent_i_2011_Polen_polennu

  Jaroslaw Kaczynski høstede stort bifald på seneste årsmøde i Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), selv om han ikke blev valgt til præsident efter sin bror, der døde 10. april i Smolensk sidste år. I en overraskende slutspurt har han nu ført partiet frem til en margen på bare en procent i målingerne, op til Donald Tusk og Borgernes Platform. Arkivfoto.


  WARSZAWA: En ny meningsmåling giver bare en procent points forspring til Donald Tusk og PO, foran oppositionspartiet PiS med Jaroslaw Kaczynski i spidsen.


  På søndag er der valg i Polen, og blot en uge før har regeringspartiet Borgernes Platform (PO) med statsminister Donald Tusk i spidsen, sat en komfortabel føring i meningsmålinger over styr, oplyser Polskie Radio søndag.

  En procent

  Ifølge målingen står Donald Tusk og Borgernes Platform til at få 30,1 procent af stemmerne, men den konservative opposition med Jaroslaw Kaczynski i spidsen vil opnå tilslutning fra 29,1 procent af stemmerne. Målinger indenfor de seneste måneder, har givet et forspring til Donald Tusk og regeringen på op til 15 procent i forhold til Kaczynskis PiS-parti.

  Regeringsparti med flertal

  I juli gav målingerne et absolut flertal til Borgernes Platform, der dermed kunne danne regering uden koalitionspartnere. Donald Tusk vil med den seneste måling, igen være afhængig af støtte fra andre partier.

  Fremgang til koalitionspartner

  Det polske bondeparti (PSL), der er koalitionspartner i den nuværende regering får 10,4 procent af stemmerne, mens Den Demokratiske Venstre Alliance (SLD) opnår støtte fra 9,9 procent af polakkerne, ifølge den seneste måling.

  Udbryder stormer frem

  Det nye udbryderparti fra Borgernes Platform, det liberale Palikot Movement (RP) opnår overraskende tilslutning fra 9 procent af polakkerne. Partiets stifter brød med regeringspartiet sidste efterår, fordi han ønsker et mere moderne Polen og i et hurtigere tempo end Donald Tusk.

  Farverig stifter

  Stifteren, Janusz Palikot, er en farverig personlighed, der bl.a. er blevet kendt for at have demonstreret sex-legetøj under pressekonferencer. Han er stærk kritisk overfor den katolske kirke i Polen, vil have ligestilling mellem mænd og kvinder, han vil have bløde stoffer som canabis legaliseret, og han ønsker en mere liberal polsk abortlovgivning. Derudover skriver Janusz Palikot underholdende og kontroversielle kronnikker i den polske tabloid-presse.

  Polske iagttagere skriver, at det nye RP parti har opslugt de liberale vælgere, som er blevet trætte af Borgernes Platform.

  Ti procent af polakkerne har ifølge målingen, fortsat ikke beslutte hvor krydset skal sættes.

  Frygt for lav deltagelse

  Ifølge meningsmålingen er det kun 44 procent af polakkerne, der siger at de med sikkerhed vil stemme på søndag. Lav valgdeltagelse er traditionelt en fordel for Kaczynskis Lov og Retfærdighedsparti, da støtterne her er mere loyale end tilfældet er hos Borgernes Platform.