Ny roman om krigens betydning for dansk-polsk familie

Dansk-polsk
Nikolaj Lubanski – dansk med polsk baggrund – har skrevet en roman om sin familie og konsekvenserne efter Anden Verdenskrig. PR-foto.

KØBENHAVN: Krig kaster skygger i flere generationer. Det er et af budskaberne i en ny roman om en dansk-polsk familie.

LÆS  USA giver grønt lys for F-16 kampfly til Ukraine

”De valg, du ikke selv træffer”, er titlen på en ny overraskende højaktuel bog, der handler om en dansk-polsk familie, og udspiller sig i Polen. Bogen beskriver hvilken betydning krige kan have i flere generationer. Bogen beskriver i skønlitterær form, hvordan valg truffet i skyggen af Anden Verdenskrig har haft konsekvenser for en families historie helt frem til i dag.

Dansk-polsk drama over fem dage

Handlingen udspiller sig i Krakow over fem intense dage. Hovedpersonen Johan har for første gang siden sin hustrus død fem år tidligere valgt at lade børnene blive hjemme og tage på en rejse. Rejsen til sin fars fædreland Polen skulle egentlig blot være en livsbekræftende pause med tid til seværdigheder og kultur i faderens hjemby Krakow. Men allerede ved rejsens begyndelse, bliver et sammenstød med en ung polak et varsel om, at Johan kommer til at lære mere om sig selv og sin historie. Mere end han egentlig bryder sig om. Uden at vide det rammer han direkte ned i en familie konflikt, der strækker sig flere generationer tilbage. Det viser ham, at den historie, han kender fra sin far, langt fra er hele sandheden.

”De valg, du ikke selv træffer” er skrevet af Nikolaj Lubanski, der på egen krop har oplevet, hvordan hans familie, der er dansk-polsk, har været og fortsat er præget af begivenheder helt tilbage fra tiden under og efter Anden Verdenskrig.

LÆS  Udstilling af børnetegninger fra Anden Verdenskrig

– Min bog har mange auto-fiktive elementer. Jeg er selv vokset op i en dansk-polsk familie og jeg har set, hvordan min fars families valg i Polen har påvirket hans egne valg i livet. Og i sådan en grad, at han valgte at flygte fra sit hjemland. Allerede her er romanens præmis tydelig. Og på samme måde får de valg Johans far har taget i efterkrigstiden stor betydning for Johans liv, siger Nikolaj Lubanski der er dansk-polsk til polennu.dk.

LÆS  Forslag om dansk anerkendelse af folkedrab i Ukraine

Bogen beskrives af anmeldere som medrivende og gribende.

LÆS MERE: Køb bogen her

Støt polennu.dk – engangsbeløb

Du kan betale med de mest anerkendte betalingsformer, når du vælger at støtte polennu.dk. Du kan give et engangsbeløb ved at trykke på et af beløbene, der sender dig videre til vores betalingsmodul.

DKK 100,00
DKK 200,00
DKK 500,00
DKK 1.000,00
DKK 5.000,00

Støt polennu.dk – fast månedligt beløb

Du kan også vælge at støtte os løbende, så du giver et bidrag hver måned, som du på et hvilket som helst tidspunkt kan fortryde igen.

DKK 50,00 pr. måned
DKK 100,00 pr. måned
DKK 200,00 pr. måned