Nye EU-budgetter giver færre penge til polakkerne

  polakker_warszawa_polennu_jens_moerch

  Polakkerne må indstille sig på færre EU-midler efter at Polen har været den største modtager af EU-tilskud af alle medlemslandene. Briternes exit fra EU og Europa-Kommissionens ønske om at straffe besværlige lande økonomiske, vil ramme Polen hårdt, ventes det. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  BRUXELLES: Der bliver færre penge til alle EU-landene, men Europa-Kommission ventes især at straffe Polen med et nyt budgetforslag.


  Europa-Kommissionen ventes onsdag at præsentere et forslag til et nyt fem års budget, der betyder at alle medlemslande kommer til at modtage færre EU-penge efter briterne har valgt at forlade Europa.

  Sanktioner

  Men det ventes også, at der indføres nye regler der betyder at lande der ikke overholder sine forpligtelser kan blive straffet økonomisk. Dette sker ifølge flere polske medier, for at kunne sanktionere overfor lande som Polen økonomisk.

  Reglerne for det nye fem års budget betyder, at Europa-Kommissionen langt nemmere end i dag, kan fratage eller tilbageholde penge, til lande der ikke overholder de fælles aftaler.

  Polske problemer

  Europa-Kommissionen er efter Polen på to overordnede områder: Demokrati og flygtninge. Den nye Kaczynski regering har systematisk nedbrudt demokratiets tre-deling af magten i landet, gennem massive udrensninger og overtagelse af de uafhængige domstole og statskontrollerede medier.

  Flygtninge

  Det andet problem er EU-flygtningekvoterne, som Polen stritter imod. Kaczynski regeringen vil bruge flygtningespørgsmålet til et opgør med EU, selv om den største trussel mod Polens regering er de demokratiske tilstande. Polen har afvist enhver dialog, og afbrudt samarbejdet med Europas vagthund, Europarådets Venedig-Kommission.

  Fransk-tysk enhed

  Den franske præsident sammenlignede i sin valgkamp Polens Jaroslaw Kaczynski med Rusland Vladimir Putin og tyrkernes Erdogan, når det gælder synet på demokrati. Tyskland og Frankrig står stærkt sammen om kravet overfor den polske regering på såvel forfatningsspørgsmålet som modtagelsen af EU kvoteflygtninge.

  Diplomatisk indsats

  En begavet polsk diplomatisk indsats, kunne formentlig have overtalt EU parterne og fået dem til at droppe kravet om EU-kvoteflygtningene, da Polen i forvejen har taget over en million ukrainere. Men det synes som om at det polske diplomati er gået helt i stå, ikke er helt blank når det gælder adfærden på de bonede gulve. Polen satser nu på stor velvilje fra amerikanernes side, når Donald Trump kommer til Polen den 6. juli.

  Truet fra øst og vest

  Polens forsvarsminister Antoni Macierewicz har udtalt op til Trumps besøg, at Polen er i samme situation nu som før Anden Verdens, hvor polakkerne også var truet af fascisme fra vest og kommunisme fra øst.