Den_polske_film_Black_Thursday_handler_om_drabet_på_18_polakker_i_Gdynia_1970

“Black Thursday”, er en af filmene på festivalen, der handler om de dramatiske begivenheder i Gdynia i 1970, hvor 18 mennesker blev dræbt. PR-foto.


KØBENHAVN: Cinemateket åbner dørene for nye film fra Øst- og Mellemeuropa. Under serien “East by Southeast” bliver der præsenteret bl.a. polske film.


Fra i aften og frem til den 21. oktober bliver der vist 12 fiktions- og dokumentarfilm fra Polen, Tjekkiet, Makedonien, Litauen, Kroatien, Slovenien og Slovakiet.

At forstå ‘nabolande’

– Formålet med festivalen East by Southeast er at give et dansk publikum mulighed for at stifte bekendtskab med tanker, myter og historier i vores europæiske ‘nabolande’ og med deres kultur og film, skriver biografen.

Polske film

Festivalen åbner med den polske film “Courage” der er instrueret af Greg Zglinski. Instruktøren deltager i præsentationen i aften. Under festivalen kan man også se “Black Thursday” – en rekonsruktion af begivenhederne i Gdynia i december 1970, hvor polakkerne protesterede på gaderne, og mindste 18 blev dræbt af det kommunistiske politi og militær.

Polske animationsfilm

En del af festivalen byder også på korte polske animationsfilm for voksne, der er et af visitkortene for polsk kultur. Festivalen er organisert i samarbejde med den polske ambassade i København.

LÆS MERE
Polens ambassade: Program for filmfestival