Nye polske spillefilm på Danmarks-turne

  pris_vinder_gdynia_film_festival_2014_polen_polennu

  Flere af de prisvindende film på Polens største filmfestival, Gdynia Filmfestival 2014, vises nu i København, Aarhus og Odense. Foto: Jakub Wozniak, polennu.dk.


  KØBENHAVN: Det Danske Filminstitut sender nogle af de nyeste prisvindende polske spillefilm på Danmarks turne.


  Vinderen af hovedpræmie ved Gdynia Filmfestival 2014, filmen Guder (Gods), vises som den første film i en række af nyere polske film, der præsenteres i biografer i Aarhus, Odense og København.

  Vinderfilmen

  Den prisvindende film handler om den polske kirurg Zbigniew Religa, der var den første til at gennemføre en hjertetransplantation i Polen. Filmen foregår i 1980’erne, men instruktøren har spækket filmen med humor, selv om den udspiller sig under de trange vilkår under kommunismen i Polen.

  Præsidentkandidat

  Religa, der udover at være kirurg også var præsidentkandidat efter kommunismens fald, var elsket af mange polakker. Selv om filmen først havde premiere i oktober sidste år, var det alligevel den mest sete polske film med over 2,1 millioner solgte billetter.

  Anden stor succes

  Også en anden nyere polsk film: Miastro 44 (Byen 44), der handler om opstanden i Warszawa i august 1944, hvor cirka 200.000 polakker blev dræbt, vises også. Filmen var også nomineret som bedste film på Polens største filmfestival, men juryen fravalgte den til fordel for Guder.

  Det er det Dansk Filminstitut og Cinemateket i København, der står bag visningen af de polske film i danske biografer med støtte fra Polens ambassade i København.

  Mere end Ida

  Dansk Filminstitut skriver i pr-materialet for filmene, at polske film er meget mere end den Oscar-vindende film Ida, og det vil instituttet vise danskerne, ved at præsentere nogle af de bedste polske film lige nu.

  De fem film

  De fem film der vises med engelske tekster er:

  Gods af instruktør Lukasz Palkowski (2014)
  Warsaw 44 af instruktør Jan Komasa (2014)
  Promise af instruktør Anna Kazejka (2014)
  The Mighty Angel af Smarzowski (2014)
  Loving af Anna Kazejak (2012)

  Filmen vises på udvalgte dage i maj i København (se link under). I perioden fra 31. maj – 4. juni vises filmene i Øst for Paradis i Aarhus. I slutningen af august vises filmene i Odense i Cafe Biografen.

  SE PROGRAM
  polennu.dk: Polske film i Cinemateket/København