Valuta:100 PLN koster 174,39 DKK
Torsdag 5 december 2019

Nyt lederlag til Polen blandt EU-landene

Polens partiformand Jaroslaw Kaczynski er rasende, efter det han betegner som aftale brud, efter at tidligere statsminister Szydlo for anden gang blev kasseret som formand for et udvalg i Europa-Parlamentet. Arkivfoto.
ValgSTRASBOURG: Polens stærke partiformand Kaczynski er rasende, efter at tidligere polsk statsminister igen er blevet vraget som udvalgsformand i Europa-Parlamentet, trods aftaler på ”højt niveau”
Af: Jens Mørch
17. juli 2019 - 10:16

For en uge siden blev tidligere statsminister i Polen, Beata Szydlo, vraget som formand for Europa-Parlamentets beskæftigelsesudvalg. Det skete uden modkandidat, og med stemmerne 27 imod – og 21 for. Resultat betød, at Polen efter at have haft EU-præsident posten, stod tilbage uden vigtige poster på topniveau i EU de næste fem år. Det fik Polens stærke partiformand, Jaroslaw Kaczynski op i det røde felt, og han pressede på, for at Szydlo skulle have den post alligevel.
Men det syntes man ikke i Europa-Parlamentet, så den tidligere polske statsminister blev ydmyget for anden gang, og med flere stemmer imod sig end ved første forsøg. 19 stemte for, mens hele 34 stemte imod Szydlo som udvalgsformand.

Kaczynski sagde tirsdag;

- Vi betaler prisen for, at hun repræsenterer et katolsk land og har kristne værdier. MEP'ernes beslutning mandag kom som en overraskelse i Warszawa "fordi vi havde indgået visse aftaler på højeste niveau”, som Kaczynski udtrykte det.

Også den polske statsminister Mateusz Morawiecki har været ude med kritik:
- Vi udtrykker dyb misbilligelse af den slags ... adfærd, og brud på aftaler.

Anstrengt forhold

Forholdet mellem Polens regering og EU er i forvejen anspændt, og talrige sager er indledt på baggrund af Polens manglende overholdelse af aftaler med EU.

Polens høje spil i EU-kabalen for at undgå Frans Timmermans, er endt resultatløs så Polen og mange andre lande i Central og Østeuropa, nu ikke længere er repræsenteret i de højeste lag i EU. Og Timmermans har fået den næste højeste top i Europa-Kommissionen.

Den 1. november forlader polske Donald Tusk jobbet som EU-præsident.

LÆS MERE
EMNE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 6. december 2019
06:00-12:00

Skyfrit

Skyfrit
-2 °C

I dag, 6. december 2019
06:00-12:00

Delvis skyet

Delvis skyet
1 °C

I dag, 6. december 2019
06:00-12:00

Opholdsvejr

Opholdsvejr
-3 °C

I dag, 6. december 2019
06:00-12:00

Opholdsvejr

Opholdsvejr
-2 °C

I dag, 6. december 2019
06:00-12:00

Opholdsvejr

Opholdsvejr
-1 °C