Nyt pensionssystem skal reducere Polens gæld

  Donald_Tusk_Polen

  Trods kritik internt i regeringen, fra andre partier og i offentligheden har Donald Tusk holdt fast i hovedlinjerne i forslaget. Arkivfoto


  WARSZAWA: Ved at flytte polakkernes indbetalinger af pension fra private fonde til det offentlige system, vil regeringen bremse statens gældsætning.


  Det vil gøre en forskel på 12 milliarder zloty i offentlig gæld i år, hvis den polske regering kommer i gennem med et forslag om ændring i pensionssystemet.

  Statsminsiter Donald Tusk har på sin regerings vegne præsenteret reformen, som betyder, at polakkerne frem over skal indbetale en større del af deres pensionspenge på en konto den statslige pensionskasse, ZUS.

  Fra privat til offentlig konto

  Polske lønmodtagere indbetaler bidrag til det sociale sikkerhedssystem her under til pension. I 1999 blev det bestemt, at hvad der svarer til 7,3 procent af lønnen skulle indbetales til private pensionsfonde, kaldet OFE.

  Hvis det polske parlament vedtager regeringens forslag skal det beløb frem over deles i to.

  Hvad der svarer til 2,3 procent af lønnen skal indbetales til kontoen i OFE. Resten skal placeres på en individuel konto i ZUS.

  Gælden bliver mindre

  De penge som staten der ved får rådighed over, skal bruges til at udbetale pensioner til de nuværende pensionster.

  Derved slipper den polske stat for at låne så meget. Regeringen håber, at loven kan træde i kraft allerede 1. maj. Hvis det lykkes skal den i år ud og låne 12 milliarder zloty mindre end den ellers skulle.

  I 2020 vil den offentlige gæld være 190 milliarder zloty mindre, end hvis ændringen ikke var blevet gennemført.

  Kritik fra organisationer

  Fagforeninger og erhversorganisationer har kritiseret regeringen for at flytte pensionspengene.

  Statsminister Donald Tusks økonomiske rådgiver, minister Michal Broni, foreslog for at komme kritikerne i møde, at indbetalingerne til de private fonde skulle stige til 5 procent i 2018.

  På det afgørende regeringsmøde blev der besluttet en målsætning om, at indbetalingerne skal stige til 3,5 procent i 2017.

  Vil hellere tabe valget

  For regeringen handler hele øvelsen om at få styr på Polens offentlige gæld.

  Da Donald Tusk præsenterede forslaget sagde han, ifølge avisen Gazeta Wyborcza:

  – Jeg vil hellere tabe et valg end at skulle fortælle folk, at nogle kommer og roder efter penge i deres lommer, fordi Tusk ikke havde modet til at ændre pensionssystemet.