Nyt selskab skal redde de konkurs-truede miner i Polen

    wieliczka_saltminen_ved_krakow_i_polen_polennu

    Tirsdag blev der underskrevet en aftale der betyder, at de polske mineselskaber lægges sammen i et stort nyt, der skal rette op på den kollaps-truede kulmineindustri i Polen. Billedet her er dog fra Wieliczka saltminen ved Krakow i Polen, hvor turister kan lege minearbejder for nogle timer eller i længere tid. Arkivfoto.


    KATOWICE: Polens regering har underskrevet en aftaler med banker, miner og energiselskaber om et nyt stort polsk mineselskab.


    Et nyt nationalt mineselskab (PGG) skal overtage de største miner i Polen, og selskabet bliver det største mineselskab i Europa. Selskabet overtager samtidig gælden i det statsejede Kompania Weglowa (KW) som er Polens største. Gælden i selskabet er på næsten 8,5 milliarder zloty.

    Kulminernes hovedstad

    Aftalen om det nye selskab blev underskrevet i minernes hovedstad Katowice af Polens statsminister Beata Szydlo og energiminister Krzysztof Tchorzewski.

    – Aftalen i dag er en milepæl i polsk minedrift. Den er underskrevet og ny begynder arbejdet med PGG, skrev regeringschefen på en Tweet tirsdag.

    2,4 milliarder i opstart

    PGG vil få en startkapital på 2,4 milliarder zloty, som kommer fra investorerne: PGE GIEK, Energa og PGNiG Termika, der hver skyder en halvmilliard zloty i det nye selskab.

    Ifølge forretningsplanen skal alle miner drives uden tab med udgangen af næste år. Kun tre ud af KW mineselskabets 11 miner er rentable i dag.

    Aftale med Solidarnosc

    Fagforeningen Solidarnosc, der organisere minearbejderne ventes at indgå en aftale med ledelsen af KW i maj, der betyder at planerne med PGG kan realiseres.

    11. time

    Det konkurstruede KW ville ikke overleve en måned mere uden en håndsrækning fra regeringen. Det var også et af regeringspartiets løfter før valget, at redde den truede kulmineindustri, som er stor i Polen – ikke mindst i det sydlige Polen.

    Lave oliepriser

    Kulminerne er dog først og fremmest ramt af de lave priser på olie, som også er indikator for prisen på kul. Det har betydet en halvering af indtægter, samtidig med at kulafbrænding bliver mere og mere upopulær i og uden for Polen af miljømæssige årsager.

    Det kan regeringens plan næppe ændre, trods de gode hensigter.