Nyuddannede har svært ved at finde job i Polen

  Hver_tiende_ung_polak_har_en_universitetsuddannelse_Jens_Mørch_polennu

  Der bliver flere og flere arbejdsløse unge akademikere i Polen. Regering er på vej med et initiativ. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  WARSZAWA: Blandt de arbejdsløse polakker er mere end 220.000 unge kandidater under 26 år.


  Ifølge en ny rapport fra Polens nationale statistisk kontor GUS, har én ud af ti arbejdsløse i Polen en afsluttet universitetsuddannelse. Den polske regering forbereder en særlig pakke til at hjælpe de nyuddanede at komme ind på arbejdsmarkedet. Pakken er at blive præsenteret i løbet af de næste par uger.

  Praktikker ved side af universitetet

  Næsten 41 procent af de polske studerende arbejder eller har praktik under uddannelsen. Flere og flere studerende ved, at det er vigtigt at få erhvervserfaring, også mens de læser på universitetet. Den erfaring kan netop sikre dem et job efter endt uddannelse.

  Lave løn

  10 procent af de studerende arbejder for en løn der er lavere end 900 zloty om måneden, mens halvdelen tjener 1486 zloty i gennemsnit, mens yderligere 10 procent tjener mere end 2760 zloty om måneden – oplyser rapporten.

  Balancen mellem job og liv

  Ifølge rapporten sætter unge polakker mest pris på balance mellem job og liv. De plejer derfor at være mere opmærksomme på andre aspekter ved jobbet end lønnen, f.eks. mulighed for personlig udvikling, lære nyt og få erfaring, arbejde med dygtige folk, eller for at tilfredsstille egne personlige interesser.

  Lønnen er et af de mindre vigtige aspekter i valget af job.