Ørnens gyldne krone har siddet i tyve år

  Den polske ørn er et af verdens ældste våbenskjold. For tyve år siden, da Polen fik sin frihed, kom der igen en gylden krone på den hvide Ørn. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  WARSZAWA: Det er tyve år siden, at Sejmen vedtog at sige farvel til kommunismen, og give Polens nationalsymbol, den hvide Ørn, den gyldne krone tilbage.


  I går, den 29. december for tyve år siden, besluttede det nyvalgte parlamentet i Sejmen at ændre Polens navn fra den kommunistiske folkerepublik Polen, til Republikken Polen.

  Samtidig besluttede de folkevalgte, at sætte en krone af guld på det polske våbenskjold, Ørnen, der med 700 år på vingerne – med og uden krone – er et af verdens ældste våbenskjold.

  Én stemte imod

  Den historiske afstemning fandt sted i Sejmen den 29. december 1989, hvor forfatningen blev ændret med 347 stemmer for, én imod og elleve der stemte hverken for eller imod.

  Den ene stemme, var alt hvad der var tilbage af kommunisterne.

  Lech Walesa

  – For mig betød den dagen, at min generation kunne gøre op mod den fortid, som tidligere har kostet generationer, sagde Lech Walesa, der har spillet en helt afgørende rolle i demokratiseringen i Polen, i går til polsk TVP.

  Slut med kommunismen

  De nye ændringer i forfatningen for tyve år siden, var samtidig et farvel til kommunisternes altafgørende indflydelse i det polske samfund, og begyndelsen på et demokrati og en ikke-planøkonomisk fremtid.

  Polen blev dermed en demokratisk retsstat med social retfærdighed, hed det i den nye tekst.

  Enstemmigt senat

  Senatet, der var 100 procent demokratisk valgt af det polske folk i juni samme år, tilsluttede sig ensstemmigt de ny ændringer i forfatningen.

  Arbejdet med den nye forfatning tog yderligere otte år at færdiggøre, og det er den forfatning fra 1997, som Polen styres efter i dag.