OFFICIELT: Danmark fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Polen

Danmark fraråder nu alle ikke-nødvendige rejser til Polen. Det fremgår af dagens opdaterede rejsevejledning. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

KØBENHAVN: Danmark fraråder nu alle ikke-nødvendige rejser til Polen. Det fremgår af Udenrigsministeriets opdaterede rejsevejledning torsdag.


Som polennu.dk skrev onsdag, har Danmarks Udenrigsministerium i den ugentlige rejsevejledning, der er kommet torsdag, nu sat Polen på listen over lande, hvor ikke-nødvendige rejser frarådet. Beslutningen kommer på baggrund af høje smittetal, som opgøres af Statens Serum Institut (SSI). Læs hele opdateringen her:

I denne uge tilføjes Bulgarien (33,6), Italien (39,9), Liechtenstein (40,3), Litauen (31,4), Polen (54,7), San Marino (36,2) og Vatikanet (429,4) til listen over lande, hvor alle ikke-nødvendige rejser frarådes på grund af et for højt antal smittede på baggrund af tallene fra SSI, skriver Udenrigsministeriet.

Inden for EU/Schengenlandene og Storbritannien fraråder Udenrigsministeriet nu alle ikke-nødvendige rejser til Andorra, Belgien, Bulgarien, Frankrig, Irland, Island, Italien, Kroatien, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Monaco, Nederlandene, Polen, Portugal, Rumænien, San Marino, Schweiz, Slovenien, Slovakiet, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Ungarn, Vatikanet og Østrig på grund af smittetallene.

LÆS MERE OM SMITTETALLENE HER

I sidste uge blev den nordiske mekanisme aktiveret for Sverige, hvor der bruges en regional model, så regioner i landet med smittetal under 30 fortsat holdes åbne (gul). I denne uge frarådes rejser til fire nye regioner: Dalarna, Gotland, Jönköping og Östergötland på grund af smittetallene. Øresundsregionen med Skåne vil fortsat være åben, ligesom bl.a. Västra Götaland med Göteborg vil være det. En samlet oversigt over åbne og lukkede regioner i Sverige kan ses i rejsevejledningen for Sverige.

Vi fraråder ikke ophold på egen ødegård eller lignende i Sverige, selvom øvrige ikke-nødvendige rejser fortsat måtte frarådes til den pågældende region. Hvis man tager ophold på egen ødegård eller lignende er man heller ikke omfattet af opfordringen til at følge sundhedsmyndighedernes retningslinjer for selvisolation i 14 dage efter hjemrejse.

Det er muligt at rejse i transit i et land, f.eks. Sverige, selvom vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til flere regioner grundet høje smittetal. Ved transit behøver du ikke at gå i selvisolation 14 dage efter hjemkomst. Det gælder dog kun, hvis der ikke overnattes i en orange region. Rejsende i transit gennem en orange region, og som eksempelvis skifter transportmiddel, opfordres til at være ekstra opmærksomme på at minimere risikoen for at blive smittet og følge rejserådene i en tid med COVID-19.

Som følge af andre landes indrejserestriktioner over for rejsende fra Danmark, frarådes alle ikke-nødvendige rejser til Estland, Finland og Letland. Derudover frarådes alle ikke-nødvendige rejser til Belgien, Irland, Island, Litauen, Nederlandene, Schweiz, Storbritannien og Ungarn på grund af både et for højt smittetal og indrejserestriktioner over for rejsende fra Danmark.

For så vidt angår indrejse i Danmark vil det fra lørdag den 17. oktober 2020 kl. 00.00 kræve et anerkendelsesværdigt formål at indrejse i Danmark for personer med bopæl i Bulgarien, Italien, Liechtenstein, Litauen, Polen, San Marino og Vatikanet, ligesom det er tilfældet for Andorra, Belgien, Frankrig, Irland, Island, Kroatien, Luxembourg, Malta, Monaco, Nederlandene, Portugal, Rumænien, Schweiz, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige (dog med visse undtagelser), Tjekkiet, Ungarn og Østrig. Det betyder i forhold til indrejsereglerne, at disse lande fra dette tidspunkt anses for karantænelande. Der gælder særlige regler for Sverige, idet regioner med smittetal under 30 holdes åbne. Det gælder både for rejse til og fra regionerne. Selvom regionerne Halland og Blekinge har smittetal over 30 vil personer med bopæl i Halland eller Blekinge fortsat kunne indrejse i Danmark enten med et anerkendelsesværdigt formål eller ved at fremvise en negativ COVID-19-test ved indrejse, da der i modellen gøres en særlig undtagelse for grænseregioner i Sverige. Læs om indrejsereglerne hos Rigspolitiet.

I modellen for rejsevejledninger for EU- og Schengenlande opfordres rejsende til at lade sig teste efter hjemkomst fra rejser til en region, hvor smittetallet stiger til 50 eller flere nye smittede per 100.000 indbyggere per uge. Det omfatter i denne uge to regioner i Tyskland (Berlin og Bremen), en region i Norge (Oslo) samt to regioner i Estland (Võru Maakand og Ida-Viru Maakond).

Udenrigsministeriets rejsevejledninger for tredjelande opdateres på baggrund af EU’s liste over lande uden for EU- og Schengen-området, som det kan overvejes at åbne for, fordi de lever op til fastsatte COVID-19 kriterier for indrejse til EU. EU’s landeliste opdateres hver 14. dag. Resultatet af EU’s seneste gennemgang har ikke medført ændringer, og der er således hverken tilføjet eller fjernet lande på listen. EU’s liste omfatter følgende lande: Australien, Canada, Georgien, Japan, New Zealand, Rwanda, Sydkorea, Thailand, Tunesien og Uruguay. Alle Udenrigsministeriets rejsevejledninger for landene på EU’s liste er dog fortsat orange (alle ikke-nødvendige rejser frarådes). Det skyldes enten, at de pågældende lande har indført indrejserestriktioner for danske rejsende, eller fordi danske myndigheder vurderer, at der ud fra et forsigtighedsprincip ikke kan åbnes af sundhedsmæssige årsager.

SE ALLE REJSEVEJLEDNINGERNE HER

polennu.dk er et frit og uafhængigt dansk medie. Vi har hver dag siden 2008 dag leveret gratis nyheder fra Polen på dansk. Hvis du gerne vil støtte vores fortsatte arbejde, så vil et bidrag kunne gøre en stor forskel. Vil du f.eks. støtte os med 100,00 kroner, så kan du gøre det ved at trykke her. Tak for din opmærksomhed.