Om 20 år er der 2,5 millioner færre polakker

  Hver_tredje_i_Polen_vil_ikkehave_børn_Iben_Molgaard_Madsen,_polennu

  I dag får polske kvinder bosat uden for Polen dobbelt så mange børn som polske kvinder i Polen. Foto: Iben Mølgaard Madsen, polennu.dk.


  WARSZAWA: Ny rapport anslår, at den polske befolkning vil være skrumpet med over 2,5 millioner indbyggere i 2035 på grund af emigration og lave fødselstal.


  En foreløbig rapport lavet af institut for migrationsforskning (PAN) blev tirsdag fremlagt for komiteen for emigration i det polske overhus senatet. Ifølge rapporten, der udkommer officielt i foråret 2014, vil den polske befolkning skrumpe med mere end 2,5 millioner indbyggere frem til 2035.

  To millioner er rejst ud

  Siden Polen trådte ind i EU i 2004 har mere end to millioner polakker forladt Polen og er rejst til andre EU-lande. Den største udvandring er sket fra de fattigste regioner, og regioner i Polens udkantsområder.

  Omkring 10 procent af befolkningen er udvandret fra Opole regionen og Podlasie regionen, mens 7,5 procent er udvandret fra Polens fattigste region Warmia-Mazury.

  Færre børnefødsler i Polen

  Rapporten viser også, at fødselstallet er dobbelt så højt for polske kvinder, der har bosat sig uden for landets grænser, end for polske kvinder bosat i Polen.

  Hvis udviklingen fortsætter og de emigrerede polakker ikke vender hjem, vil den polske befolkning være væsentligt ældre i 2035 end i dag. Mens der vil være 10 procent færre børn under 15 år, vil der kun være 4 procent færre ældre over 64 år.

  Flere skilsmisser

  Ifølge rapporten er antallet af skilsmisser er steget efter Polens indtrædelse i EU, og antallet af skilsmisser er steget mest i de regioner, hvor udvandringen har været størst.

  Rapportens forudsigelser er baseret på udviklingen fra 2004, hvor Polen trådte ind i EU, til 2011 og forudsiger befolkningsudviklingen i Polen, hvis de emigrerede polakker ikke vender hjem og fødselstallet ikke begynder at stige igen.