Oppositionsleder vil lave ny fællesliste til lokalvalg

  katarzyna_lubnauer_nowoczesna_valgt

  Katarzyna Lubnauer (i midten) vandt knebent formandsvalget i Moderne Polen for en måned siden. Nu vil hun samle oppositionen på en fællesliste til lokal- og regionalvalgene i 2018. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens næststørste oppositionsparti vil lave fællesliste for oppositionspartierne til lokal- og regionalvalgene næste år.


  Den nyvalgte leder af oppositionspartiet Moderne Polen (Nowoczesna) Katarzyna Lubnauer vil lave en fællesliste for oppositionen forud for lokal og regionalvalgene næste år, som modvægt til regeringspartiet Lov og Retfærdighed.

  I et interview fredag sagde Katarzyna Lubnauer, at hun er i forhandlinger med politikere fra andre oppositionspartier. Ikke alene Borgernes Platform, men også med repræsentanter for Det Polske Bondeparti (PSL) og Den Demokratiske Venstre Alliance (SLD).

  – Jeg mener, at det er på tide at samle en bred koalition, for at vi kan stå op imod Lov og Retfærdighedspartiet, sagde Lubnauer.

  – Der er allerede en stor ubalance i staten, og det er aldrig gavnligt når en part sidder på det hele, sagde den nyvalgte partiformand.

  Svækket opposition

  Det tidligere regeringsparti Borgernes Platform (PO) har været i intern ballade siden Donald Tusk forlod partiet til fordel for EU og partiet Modernes Polen har netop gennemgået et lederskifte. Begge partier synes rimelig splittede. Det er i den erkendelse, at den nye Lubnauer nu har taget initiativet.

  Rygter og handling

  Der har længe været rygter om, at et nyt samarbejde skulle være på vej mellem oppositionspartierne. Men uenigheder mellem PO lederen og den tidligere leder af Moderne Polen, har ifølge forlydende hidtil blokeret for en løsning. Et af stridspunkterne har været, hvem oppositionen skulle stille op som borgmester i hovedstaden Warszawa. Den nuværende borgmester er valgt af PO, og de to partiledere er nu enige om at opstille Rafał Trzaskowski fra samme parti i hovedstaden. Til gengæld støtter PO så Moderne Polen i jagten på viceborgmesterposten.

  Lov og Retfærdighedspartiet fik 37,5 procent ved seneste parlamentsvalg for to år siden.