Opstanden i Warszawa mindes dagen igennem

  Warszawa_Rising_mindet_2011

  Veteraner fra Anden Verdenskrig fik søndag medaljer for deres indsats af den polske præsident Bronislaw Komorowski. Overrækkelsen fandt sted på Opstandsmuseet i Warszawa, der åbnede i 2003 og som giver et grundigt indblik i Warszawa-opstanden og Polens frihedskamp. Foto: Præsidentkontoret.


  WARSZAWA: Årsdagen for polakkernes opstand mod Nazi-tyskland i 1944 markeres i dag med bl.a. eet minuts stilhed.


  Om eftermiddagen den 1. august 1944 begyndte modige polakker i Żoliborz distriktet i Warszawa, en opstand mod den tyske besættelsesmagt. Dagen markeres i den polske hovedstad i dag.

  Oprører fra hele verden

  Den polske præsident Bronislaw Komorowski er i dag vært for et mindearrangement med deltagelse af internationale oprører og demokratiforkæmpere. Der bliver holdt koncerter, teaterforestillinger og andre mindearrangementer overalt i byen.

  Eet minuts stilhed

  Klokken 17.00 i eftermiddag holdes der et minuts stilhed til minde om ofrene, og al trafik i den polske hovedstad vil gå i stå.

  200.000 menneskeliv

  Oprøret mod tyskerne kostede næsten 200.000 polakker livet, fortrinsvis kvinder og børn, mens den Røde Hær stod på den anden side af floden Wisla, uden at komme polakkerne til undsætning.