Optagelser til thriller om polsk spion er i fuld gang

  Jack_Strong

  Marcin Dorocinski har hovedrollen som spionen Ryszard Kuklinski i thrilleren Jack Strong. Polakken Kuklinski spionerede for amerikanerne under kommunismen. PR-foto.


  WASHINGTON: De indledende optagelser til thrilleren Jack Strong om Ryszard Kuklinski, en polsk spion for CIA under kommunismen, fandt sted sidste weekend.


  Jack Strong, en film af Wladyslaw Pasikowski, fortæller den autentiske historie om den polske oberst Ryszard Kuklinski (pseudonym: Jack Strong), der gennem 1970’erne og begyndelsen af 1980’erne var hemmelig amerikansk spion i Polen.

  Cirka en tredjedel af filmen finder sted i USA, hvor der sidste weekend blev indspillet udendørsscener.

  Brzezinski møder sig selv

  I en af de indspillede scener i Washington mødes Kuklinski i 1994 med Zbigniew Brzezinski, der i årene 1977-1981 var national sikkerhedsrådgiver for den daværende amerikanske præsident, Jimmy Carter. Brzezinski, der stadig bor i Washington, dukkede op til optagelserne og snakkede blandt andet med skuespilleren Krzysztof Pieczynski, som spiller Brzezinski i filmen.

  Hemmelige dokumenter

  Ryszard Kuklinski var en prominent militærmand under kommunsimen i Polen og havde adgang til forskellige hemmelige informationer og dokumenter. I løbet af 1970’erne leverede Kuklinski over 40.000 dokumenter til USA. En del af materialet indeholdt yderst vigtige oplysninger om Warszawapagtens planer.

  Flugt til USA

  I 1981, et par dage før krigsretstilstanden blev indført, flygtede Kuklinski i frygt for at blive afsløret sammen med sin familie til USA. Tre år efter blev Kuklinski in absentia dømt til døden af en kommunistisk militærdomstol, men efter kommunismens fad blev dommen ophævet. Kuklinski besøgte Polen i 1998 for første gang efter sin flugt.

  Omstridt skikkelse

  Ryszard Kuklinski (1930-2004) er en omstridt skikkelse. Mange polakker anser ham for at være en helt, men der er også nogle, der betragter ham som landsforræder. Aris Pappas, der arbejdede for CIA og analyserede Kuklinskis rapporter, kom også til filmoptagelserne og sagde til det polske nyhedsbureau PAP, at ”Kuklinski var en rigtig helt. Hans motiver var fuldstændigt antisovjetiske”.

  Jack Strong får polsk premiere i februar 2014.