OSCE-kritik og ros af polsk valgkamp

OSCE rejser kritik af den manglende debat på de statskontrollerede medier, forud for præsidentvalget den 28. juni. Arkivfoto.

WARSZAWA: Det polske præsidentvalg var trods mange juridiske uklarheder, godt gennemført, mener OSCE, der samtidig rejser kritik af de statskontrollerede medier forud for valget i søndags.

LÆS  NIK: Præsidentvalget var i strid med forfatningen

Sikkerheds- og samarbejdsorganisationen OSCE har overvåget det polske præsidentvalg. Om cirka to måneder kommer der en rapport om valget, men allerede nu efter først valgrunde rejser valgobservatørerne kritik af de statskontrollerede medier.

OSCE-delegationen ledes af danskeren Thomas Boserup, der på et pressemøde efter valget sagde:

– Den første runde blev gennemført professionelt, trods tidens udfordringer og et hårdt polariseret politisk miljø, sagde OSCE-lederen. Han har også konstateret, at såvel vælgere som valgtilforordnede har fulgt reglerne.

Boserup kritiserer dog den lov, der muliggjorde valget. Han påpeger at den er stemt igennem meget hurtigt og uden offentlig debat, og at det er i strid med de forpligtelser som medlemslandene har accepteret.

Kritik af TVP

OSCE kritisere også de statsejede medier, der favoriserede den siddende præsident Andrzej Duda.

– I perioden før valget blev det offentlige tv-selskab (TVP, red.) et kampagneværktøj for den nuværende præsident, og nogle af indslagene havde en klar fremmedfjendsk og antisemitisk tone, skriver OSCE.

Anden runde af præsidentvalget er søndag den 12. juli.

LINK: SE OSCE-meddelelse om valget 28. juni

 

 

 

LÆS  NIK: Præsidentvalget var i strid med forfatningen

LÆS  Kvinde frikendt for at fornærme præsidenten