Parlamentsvalget i Polen bliver den 25 oktober

  Valg_i_Polen_21_nov_3

  Polakkerne skal til stemmeurnerne den 25. oktober, når Polens ledelse for de næste fire år skal vælges. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens præsident Bronislaw Komorowski har udskrevet parlamentsvalget til søndag den 25. oktober.


  Søndag, den 25. oktober skal polakkerne til parlamentsvalg, meddelte Polens præsident fredag.

  560 politikere

  Polakkerne skal vælge 460 medlemmer til parlamentets underhus, Sejmen, og 100 senatorer til overhuset. Valgperioden er på fire år.

  Vigtigt valg

  Der er lagt op til en valggyser, der kan resultere i et systemskifte i Polen. Oppositionspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) er det største parti ifølge meningsmålingerne, mens regeringspartiet Borgernes Platform (PO) er gået tilbage. De mindre kendte partier kommer ifølge målingerne ikke ind i parlamentet, hvor spærregrænsen er på 5 procent.

  Jokeren?

  En kandidat fra præsidentvalget i maj, musikeren Pawel Kukiz der fik 21 procent af stemmerne, kan blive den person, der skal afgøre hvem der skal sidde i regeringen efter efterårets valg. Hans nye parti stiller op ved valget, og står godt i meningsmålingerne.

  To perioder

  Regeringspartiet Borgernes Platform har været i regering i to perioder, og da Donald Tusk blev vandt valgt i 2011 var han den første polske statsminister, der var blevet genvalgt efter kommunismen. Ewa Kopacz blev ny formand og statsminister i 2014, da Donald Tusk blev EU-præsident.