Partier har skudt kampagner til lokalvalg i gang

  polen_statsminister_donald_tusk_ewa_kopacz

  Statsminister skiftet har gavnet regeringspartiet Borgernes Platform, der nu er 6 procent foran oppositionspartiet, Lov og Retfærdighed. Den er lokal og regionalvalg i Polen i november. Foto: Statsministeriet.


  WARSZAWA: Polens partier har skudt deres kampagner i gang forud for lokal og regionalvalgene i november.


  Lørdag skød de polske partier deres valgkampagner i gang forud for valget til lokale og regionale forsamlinger den 16. november. De tre største polske partier holder landsmøder i Warszawa i weekenden.

  Fremgang i målinger

  Borgernes Platform (PO) har øget sit forspring til Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) med seks procent, efter at Polens tidligere statsminister Donald Tusk er blevet udpeget som ny EU-præsident.

  Støtte fra statsminister

  Afløseren – Ewa Kopacz – fik dermed debut på partiets landsmøde som statsminister. Her talte hun varmt for at polakkerne skal støtte hendes partikammerat, borgmesteren i Warszawa Hanna Gronkiewicz-Waltz, der stiller op til sin måske tredje periode som hovedstadens borgmester.

  Genoprette tillid

  Ewa Kopacz sagde, at de sidste syv år har slidt på borgernes tillid til regeringen, men den nye statsminister lovede samtidig at rette op på den kendsgerning.

  – Det skal vi nok få ordnet, sagde Ewa Kopacz til de delegerede.

  Seneste måling

  Den seneste måling fra CBO viser, at PO vil få 28 procent af stemmerne hvis der var valg nu, PiS vil kun få 22 procent efter at have ligget markant foran regeringspartiet i flere måneder. Regeringens støtteparti, det Polske Bondeparti (PSL) og Den Demokratiske Venstre Alliance (SLD) ville få 6 procent af stemmerne.

  Ingen andre partier vil blive valg, da spærregrænse i Polen er på 5 procent.

  Mere vækst

  Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) præsenterede deres kandidater til kommunal og regionalbestyrelserne på Warszawas Tekniske Universitet.

  Formanden, Jaroslaw Kaczynski sagde til partimedlemmerne, at den polske økonomi har brug for en vækst på 5 procent, og ikke kun de 3 procent, som regeringen vurderer.

  – Der skal mere gang i økonomien, og vi skal lave samarbejder mellem videnskaben og erhvervslivet, sagde Kaczynski til de delegerede.

  Første runde af lokalvalgene i Polen er søndag, den 16. november.