To steder i Polen, ved grænsen til Hviderusland med 15 kilometers mellemrum, er der konstateret afrikansk svinepest. Arkivfoto.
KØBENHAVN: Fødevarestyrelsen udsender appel til vognmænd, jægere, landmænd og dyrlæger om svinepesten i blandt andet Polen.
Undgå yderligere smitte med afrikansk svinepest fra Polen, Litauen, Hviderusland, Ukraine og Rusland. Udbruddet af den smitsomme afrikanske svinepest i vildsvin får nu Fødevarestyrelsen til at minde blandt andet vognmænd, jægere, landmænd og dyrlæger om at være ekstra påpasselige med ikke at sprede smitten.
Desinfektion af vogne
Fødevarestyrelsen opfordrer til, at personer og virksomheder, der har kontakt til de berørte områder, er særligt påpasselige med smittebeskyttelse, blandt andet sørger for grundig rengøring og desinfektion af transportvogne, der har transporteret svin, og sørger for blandt andet at skifte tøj, inden de kommer ind på danske besætninger.
Grundig rengøring efter jagt
De danske jægere, der går på jagt i de berørte lande efter fx vildsvin, skal, for at minimere risikoen for overførsel af smitte til danske svinebesætninger, sikre, at de vasker og desinficerer tøj, fodtøj og udstyr, når de returnerer fra jagt. Det er forbudt at tage nedlagt vildsvinekød fra de berørte områder med tilbage til Danmark.
Fødevarestyrelsen opfordrer særligt landmændene til ikke at få besøg af folk, der har været i de pågældende lande inden for de seneste 48 timer. Landmænd, der benytter arbejdskraft fra de berørte områder, bør være særligt opmærksomme på hygiejne og madaffald.
Sådan overføres smitten
Smitten kan overføres ved fodring med ukogt slagteaffald, kød eller kødaffald, der indeholder virus. Dette har været årsag til adskillige sygdomsudbrud, og derfor gør Fødevarestyrelsen opmærksom på, at der er totalt forbud mod at fodre madaffald til svin i hele EU.
Afrikansk svinepest kan ikke smitte mennesker.
Siden 2007
Siden 2007 har Rusland haft flere udbrud af afrikansk svinepest, primært i området ved Sortehavet. Afrikansk svinepest er vidt udbredt hos både tam- og vildsvin i den europæiske del af Rusland. Hviderusland rapporterede i juni 2013 deres første tilfælde hos tamsvin, mens Ukraine har rapporteret et tilfælde hos tamsvin i juli 2012 og et hos vildsvin i 2014.
Udbrud i Litauen
I januar 2014 blev der for første gang konstateret afrikansk svinepest i vildsvin i Litauen, hvor de rapporterede om to tilfælde i to vildsvin i samme område. I denne uge er der rapporteret om to tilfælde i vildsvin i Polen.
Alvorlige konsekvenser
Spreder smitten sig til tamsvin vil det betyde store omkostninger til aflivning, bekæmpelse og produktionstab. Sygdommen er smertefuld for dyrene, der blandt andet får høj feber, kramper og misfarvninger i huden.
Afrikansk svinepest i Danmark ville umiddelbart få meget alvorlige konsekvenser for den danske fødevareeksport.