Paven: Krig i verden er ikke mellem religioner

  krakow_world_youth_days_2016_krakow_polen_poland

  Paven har afsluttet sit fem dage lange besøg i Polen. Søndag aften holdt hans gudstjeneste for to millioner deltagere, samt tv-seere verden over. Foto: PreZ.


  KRAKOW: Pave Frans har afsluttet sit besøg i Polen med klare budskaber og en gudstjeneste for to millioner unge katolikker.


  Pave Frans sagde søndag aften farvel efter et fem dage langt besøg i Polen med en gudstjeneste i Krakow, der samlede to millioner unge katolikker fra hele verden, oplyser Vatikanet. Gudstjenesten var afslutningen på den ugelange Wold Youth Days 2016.

  Afstand fra had

  I sin afskedssalut opfordrede pave Frans de unge til at tro på ”en ny menneskehed, der tager afstand fra had mellem folk”. Han sagde, at de unge skulle være engageret, tage chancer – og møde livet, og ikke flygte fra det.

  Gud er ikke en harddisk

  – Stol på Guds erindring – hans hukommelse er ikke en harddisk, der gemmer og arkiverer alle vore data, men et hjerte, der er fyldt med budskabet om medfølelse, sagde Pave Frans.

  Hjælp flygtninge

  Paven sagde også, at det var enhvers pligt at hjælpe flygtninge, og fortalte de unge, at verden har været i krig siden Anden Verdenskrig, men at krigen ikke var en krig mellem religionerne. Udmeldingen er et stort knæk for den polske ledelses politik, da man her taler dunder mod muslimer fra Mellemøsten, og da pavens ord er noget der lyttes mere til, end til nogen andens blandt polakkerne. Den polske statsminister har dog også allerede været ude med en formulering, der får pavens mening til at passe med den polske.

  Ikke religionskrig

  – Alle religioner vil freden og medmenneskelighed, krige er ikke mellem religioner, men om andre ting. Og påpegede at geopolitiske interesser, magt, penge og mange andre ting end religioner, var årsagen til al ufreden i verden. Paven kom med mange stærke budskaber under sit besøg.

  Besøg i Auschwitz

  Fredag besøgte Pave Frans den tidligere nazistiske udryddelseslejr Auschwitz.
  På en bænk tæt ved indgangen satte han sig og bad en bøn for mere end 1,1 millioner mennesker livet, som blev slået ihjel i de tre lejre Auschwitz I og II samt Birkenau.

  Tilgiv os

  Paven mødtes også med overlevende fra Auschwitz, som han lyttede til og udvekslede gaver med.
  En af de overlevende gav paven et billede af ham selv omgivet af andre fanger i en køjeseng i lejren, og bad paven signere billedet. Paven kyssede hver af de overlevende, der var mødt op. I gæstebogen skrev paven:

  – Herre, vis nåde med vort folk. Herre, tilgiv al den ondskab, skrev pave Frans på sit modersmål, spansk.

  Bekæmp det onde

  I den sidste prædiken med to millioner mennesker som publikum sagde pave Frans, at Gud kræver at vores ægte mod, er mere kraftfuldt end det onde – og det gør vi bedst ved at elske alle, selv vores fjende.

  Med de ord afsluttede paven besøget, og med meddelelsen om, det næste World Youth Days vil finde sted i Panama.

  Intens mediedækning

  Næsten 6.000 journalister fra hele verden har fulgt World Youth Days 2016 i Polen, og besøget har fyldt de polske medier med hvert eneste skridt, paven tog. Også da han snublede over et trappetrin på live-tv.

  Lidt af hvert

  Eller andre letfordøjelig og irrelevante historier, om kendte der brød etiketten. F.eks. har der været en stor debat om, hvor vidt – og forargeligt det var, at præsidentfruens påklædning ved modtagelsen af Pave Frans mindede om en stewardesses, og andre historier om kendte polakkers mulige brud på den officielle etikette eller anden subjektiv kritik.

  Hverdag igen

  Paven fløj tilbage til Rom søndag aften, og de polske myndigheder kan ånde lettet op, ved at have gennemført World Youth Days 2016 med over tre millioner deltagere, uden problemer.

  Pavens besøg har uden tvivl rystet det stærkt splittede Polen lidt tættere sammen.