Pensionsalderen hæves til 67 år i Polen

  ldre-byrden_stiger_i_Polen

  Pensionsalderen hæves til 67 år i Polen – for mænd er det gældende fra 2020, og for kvindernes vedkommende er det fra 2040. I dag kan polske kvinder gå på pension når de fylder 60 år, mens det for mændene er 65 år. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  WARSZAWA: Præsident Bronislaw Komorowski har underskrevet en kontroversiel lov om ny pensionsreform. Pensionsalderen hæves til 67 år fra 2020.


  Nu er det ganske vist. Pensionsalderen i Polen sættes op til 67 år. For mænd er det gældende i 2020, mens det for kvindernes vedkommende først er gældende fra 2040. I dag er kvindernes pensionsalder 60 år, mens mændenes er 65 år.

  Demonstrationer

  Polens præsident har netop underskrevet den omstridte lov om ny pensionsreform, der udløste demonstrationer og voldsepisoder foran Sejmen, da den blev vedtaget der. Det er mangel på arbejdskraft i fremtiden, og de økonomiske forhold, der har fået Polens regering til at lave en ny reform.

  Kontroversiel lov

  De polske fagforeninger og oppositionen med Lov og Retfærdighedspartiet i spidsen, raser over den nye lov, og Solidarnosc formand havde lovet konflikter under EM 2012 i fodbold, hvis loven blev vedtaget.

  Men flere fagforeninger har sagt nej til konflikter under EM 2012 i fodbold, efter den polske ledelse har talt med store bogstaver overfor fagforeninger og oppositionen.

  Straffer fodboldfans

  – I straffer ikke regeringen, men de mange fodboldfans, sagde statsminister Donald Tusk i maj til fagforeninger i Polen, da Solidarnosc truede med aktioner, hvis pensionsreformen blev vedtaget.

  Tøvende underskrift

  I sidste uge ville den polske præsident ikke sige hvornår han vil skrive den nye lov under. Efter hvad polennu.dk erfarer, har den polske præsident nu fået tilsagn fra oppositionslederen Jaroslaw Kaczynski, der har stor indflydelse på Solidarnosc i Polen, og de polske fagforeninger om, at holde EM 2012 i fodbold, der begynder fredag i Warszawa, udenfor den interne polske pensionskonflikt.