Officielt: Kaczynski forlader regeringen

Kaczynski Polen
Jaroslaw Kaczynski, Polen uformelle leder fortalte onsdag, at regeringen vil give gratis medicin til unge og gamle, sammen med flere børnepenge. Arkivfoto.

KIELCE: Formanden for Lov og Retfærdighed (PiS) vicestatsminister Jaroslaw Kaczynski træder ud af regeringen, oplyser statsministeriet.

LÆS  Kommission kan hindre Donald Tusk i at stille op til valget

Det store regeringsparti Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) har holdt partikonvent med formanden Jaroslaw Kaczynski i spidsen. På mødet fortalte han om partiets resultater.

Kaczynski fortalte at under PiS-regeringen er bidrag til familier og børn steget til 200 milliarder zloty, men fremhævede også at udgifterne til ældre er steget fra 3,6 milliarder til 46 milliarder zloty i år. Han understregede også, at under PiS er mindstelønnen steget fra 1.750 til 3.000 zloty om måneden. Partiformanden forventer at den vil stige til 4.100 zloty. Han sagde også, at regeringens vigtigste opgave er at sænke pensionsalderen. Han fortalte også om forsvarsudgifterne der er steget med 70 procent.

– Jeg har virkelig taget ved lærer hvad der er sket, sagde partiformanden.

Flere politistationer

– Vores modstandere har fået de polske regioner til at kollapse. De har nedlagt kontorer, politistationer og postkontorer. Vi vil genopbygge 150 politistationer, 627 posthuse og 4.900 busforbindelser fra en ny fond, hvor der er tildelt 86 milliarder til regionale formål, sagde Kaczynski.

– Vi gjorde gasterminalen færdig, det var Lech Kaczynskis ide, sagde Jarosław Kaczynski.

Det skal dog for god ordens skyld nævnes, at det var Tusk-regeringen (PO-PSL koalitionen, red.) der fik gasterminalen bygget, og gennemført gasledningen Baltic Pipe mellem Norge-Danmark og Polen.

Flere lokalafdelinger

PiS har siden marts arbejdet på reorganiserer partiet. I stedet for 41 lokale afdelinger af PiS vil der i fremtiden være 94, der svarer til valgdistrikterne ved valget til senatet, det polske parlaments overhus, hvor oppositionen i dag har flertal.

LÆS  Valg 2023: Regering vil forhøje børnepenge næste år

Kaczynski ud af regeringen

Jaroslaw Kaczynski har tidligere meddelt, at han forlader posten som vicestatsminister. Han skiftede dog mening, da Rusland gik ind i Ukraine. Men nu oplyser chefen i statsministeriet, Michael Dworczyk, at Jaroslaw Kaczynski vil trække sig fra regeringen for at hellige sig arbejdet med partiorganisationen, og de kommende valg. Der er ikke nogen officiel dato, men det ventes at ske allerede i juni, siger kilder til polennu.dk.

LÆS  Polske landmænd er utilfredse med lave priser på korn 

Oppositionsleder og tidligere EU-præsident Donald Tusk siger, at det ikke ændre noget at Kaczynski træder tilbage. Tusk mener alene, at Jaroslaw Kaczynski har været i regeringen, for at skabe dialog mellem de mange fraktioner i regeringen – mest i forholdet til justitsministeren.

LINK: Lov og Retfærdighedspartiet (PiS)