Valuta:100 PLN koster 175,57 DKK
Søndag 26 januar 2020

PiS vil have mere kontrol over retssale og medier

Kaczynski-regimet fortsætter vejen mod et totalitært et-partisystem i partiets valgoplæg. Nye forslag med flere indskrænkninger i magtens tredeling er en del af partiets mål. Magtens tredeling er det demokratiske fundament i den frie verden. Arkivfoto.
MedierWARSZAWA: Regeringspartiet har præsenteret sit valgprogram, der skal gøre det muligt at retsforfølge dommere og politikere uden parlamentets opbakning. Journalister skal godkendes for at have lov til at arbejde. Stramninger kommer trods et utal af sager med EU om retsstaten og frie medier. Bliver PiS-programmet til virkelighed, er betingelserne for fortsat polsk EU-medlemskab ikke til stede.
Af: Jens Mørch
16. september 2019 - 22:37

Selv om regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) ikke har forsøgt at gennemføre flere kontroversielle ”reformer” af retsvæsen og medier det seneste års tid, så går PiS nu direkte til valg på at tage endnu flere skridt på vej hen mod et totalitært et-parti styre. Det fremgår af partiets valgprogram på 232 sider, der blev offentliggjort på et møde i Lodz.

SE PROGRAM
polennu.dk: PiS program 232-sider (kun polsk)

Og der er mere på vej i valgoplægget, som vil få EU og andre internationale organisationer til at reagere. Fremover skal medlemmer af parlamentet kunne retsforfølges, uden at parlamentet ophæver deres immunitet. Det samme skal gælde for dommere. De skal fremover kunne retsforfølges, og fratages deres embede, hvis det passer landets justitsminister.

Medier skal reguleres

Når det gælder journalister og medier, skal der også reguleres. Radosław Fogiel, der er talsmand for regeringspartiet siger, at journalistik er en profession der er baseret på offentlighedens tillid, og som har stor indflydelse på at forme holdninger og beslutninger. Han henviser til, at samme ordninger gælder for advokater.

Men oppositionen siger, at ideen om at regulere journalister er et PiS-forsøg på at hindre journalister i at afsløre regeringspartiet mange skandaler.

- Medierne er ikke længere frie i Polen. Medierne blev reguleret under kommunismen. Journalister bliver forfulgt i mange lande, f.eks. i Hviderusland, siger Cezary Tomczyk, der er medlem af parlamentet for Borgernes Platform.

USA advarer

Den amerikanske ambassadør i Warszawa har talrige gange – på vegne af den amerikanske præsident, republikanerne og demokraterne i Kongressen, advaret den polske ledelse mod yderligere angreb på de frie medier. USA har endnu ikke kommenteret det nye PiS-valgprogram.

Der er valg i Polen den 13. oktober.

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 26. januar 2020
18:00-00:00

Skyet

Skyet
2 °C

I dag, 26. januar 2020
18:00-00:00

Skyet

Skyet
2 °C

I dag, 26. januar 2020
18:00-00:00

Delvis skyet

Delvis skyet
-1 °C

I dag, 26. januar 2020
18:00-00:00

Skyet

Skyet
0 °C

I dag, 26. januar 2020
18:00-00:00

Skyet

Skyet
-2 °C