Polak og dansker i spidsen for Europa-Parlamentets energiudvalg

  Jerzy_Buzek_tager_afstand_fra_det_russiske_præsidentvalg_Polen_0

  Arkivfoto.


  WARSZAWA: Den tidligere polske statsminister og EU-formand, Jerzy Buzek, er valgt som ny formand for Europa-Parlamentets udvalg for industri, forskning og energi. Danske Morten Helveg Petersen er valgt som næstformand.


  Afhængighed af energiimport ventes at komme i fokus med den polske kristendemokrat Jerzy Buzek som nyudnævnt formand for Europaparlamentets udvalg for Industri, Energi og Forskning (ITRE), skriver Dansk Energi i en kommentar. Danske Morten Helveg Petersen (R) bliver en af de fire næstformand.

  Tidligere EU-formand

  74-årige Jerzy Buzek var statsminister i Polen fra 1997-2001 og var formand for Europa-Parlamentet fra 2009-2012. Buzek sidder i Parlamentets største gruppe (EPP), og er valgt for det største regeringsparti i Polen, Borgernes Platform (PO).

  Stærkt indre energimarked

  På energiområdet er Buzek kendt som tilhænger af et stærkere indre marked for energi og har ligeledes stort fokus på at reducere Europas afhængighed af energi fra Rusland. Han har ligeledes været fortaler for en øget satsning på atomkraft i Polen, skriver Dansk Energi.

  Vigtig post

  – Formandsposten er vigtig, men eftersom ITRE-udvalget består af politikere fra otte forskellige politiske grupper, og de fleste af EUs 28 medlemslande, vil han få testet sine evner ud i kompromissets kunst. Der er dog ingen tvivl om, at en dygtig formand kan have stor indflydelse på, hvilken dagsorden der bliver sat i et udvalg. Her vil afhængighed af energiimport utvivlsomt fylde meget for Buzek, men vi har stadig til gode at se, hvordan han vil vægte de forskellige løsningsmuligheder – energibesparelser, markedsintegration, forskellige energikilder blandt andet vedvarende energi, import fra andre lande end Rusland, siger Jørgen Skovmose Madsen, der er leder af Dansk Energis kontor i Bruxelles.