Polakker demonstrerede for og imod regeringen

  Demonstrationer_i_Polen_for_og_imod_regeringen_4

  Top-politikere fra en samlet opposition deltog lørdag i en demonstration for demokrati og imod regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS), der i øjeblikket ligger i strid med Polens Højesteret. Foto: Platforma Obywatelska.


  WARSZAWA: Op imod 100.000 polakker og de fleste polske top-politikere demonstrerede i weekenden enten for eller imod regeringen i Polen og dens strid med Højesteret.


  Knap en måned har Polens ny regering siddet ved magten, men den har allerede skabt så stor en grundlovskrise, at top-politikere fra en samlet opposition lørdag vandrede arm i arm i spidsen for en fælles demonstration i Warszawas gader med op imod 50.000 deltagere.

  Strid med Højesteret

  Lørdagens demonstration var rettet imod den strid med Højesteret, som regeringspartiets Lov og Retfærdighed (PiS) og præsident Andrzej Duda har ført de seneste måneder.

  PiS har med sit flertal i parlamentet annulleret et tidligere valg af fem Højesteretsdommere og i stedet valgt fem nye, og præsidenten har nægtet at indsætte de tidligere valgte dommere. Begge dele er blevet erklæret grundlovsstridigt af Polens Højesteret, og striden er i øjeblikket gået i hårdknude.

  For demokratiet

  Top-politikere fra det tidligere regeringsparti Borgernes Platform (PO), Moderne Polen, Det Polske Bondeparti (PSL) og Forenet Venstre (ZL), der for to måneder siden lå i bitter valgkamp, deltog lørdag alle i en demonstration arrangeret af en nyoprettet Komite til Beskyttelse af Demokratiet (KOD), hvor de talte dunder imod regeringspartiet.

  – Vi er her i dag på trods af forskelle, fordi Polen er alle borgeres fælles gode – det tilhører ikke et enkelt parti. Polen er et fælles gode, som vi skal værne om, det er vores fælles ansvar, sagde formanden for PSL Wladyslaw Kosiniak-Kamysz blandt andet.

  Regeringen støttet søndag

  Søndag kaldte regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) til demonstration i anledning af årsdagen for indførelsen af krigsretstilstanden i 1981, men partiformand for PiS Jaroslaw Kaczynski havde på forhånd annonceret, at demonstrationen også ville være en støtte til regeringen.

  Højesteret står i vejen

  Kaczynski talte til gengæld dunder imod Højesteret til søndagens op imod 45.000 demonstranter. Kaczynski sagde blandt andet, at Højesteret har forrådt Solidaritets frihedskamp fra 1980’erne, og at Højesteret vil stå i vejen for den forandring af Polen, som PiS ønsker at gennemføre.

  – Højesteret vil gøre det umuligt for os at give 500 zloty i børnepenge, at sætte pensionsalderen ned og give gratis medicin til pensionisterne, sagde Kaczynski blandt andet.

  – I dag handler det om, at det er demokratiet, der skal have lov til at tage beslutninger, og ikke en håndfuld mennesker, der alle tilhører den ene side, sagde partiformanden for PiS.

  Demonstrationer i hele landet

  Demonstrationerne lørdag imod regeringen foregik ikke kun i Warszawa, men også i Szczecin, Poznan, Wroclaw, Lublin, Bielsko-Biala, Zielona Gora og Katowice, mens en tilsvarende demonstration foregik i Gdansk søndag.

  Ansvar for Grundloven

  Højesteret i Polen tager stilling til om love er i overensstemmelse med Grundloven, men fører ikke almindelige sager, der er anket fra landsretten. Den svarer derfor ikke helt til Højesteret, som vi kender det i Danmark, men er nærmere en forfatningsdomstol.