Polakker går ind for kunstig befrugtning til ægtepar

  Otte_ud_af_ti_polakker_går_ind_for_kunstig_befrugtning_for_ægtepar_Iben_Molgaard_Madsen

  Et overvældende flertal af polakkerne går nu ind for at give ægtepar, der ikke kan få børn, lov til kunstig befrugtning. For enlige kvinder er det kun hver anden polak, der synes om ideen. Foto: Iben Molgaard Madsen.


  WARSZAWA: Otte ud af ti polakker går nu ind for kunstig befrugtning til ægtepar.


  Ifølge en ny meningsmåling, gennemført af research instituttet CBO, går 79 procent af polakkerne nu ind for kunstig befrugtning til ægtefæller, der ikke er i stand til at få børn naturligt. I en tilsvarende måling fra CBO for to år siden, var det kun 73 procent af polakkerne der var for.

  Ingen lovgivning

  Der er ingen lov i Polen der regulerer kunstig befrugtning, selv om flere partier har udarbejdet lovforslag på området.

  Hver anden for enlige

  48 procent af polakkerne mener at enlige kvinder skal have lov til kunstig befrugtning, der er ligeledes en stigning på 5 procent i forhold til for to år siden.

  Ældre på landet

  Modstanderne af kunstig befrugtning, er det af religiøse grunde. Modstanden er størst ved polakker over 64 år, og blandt borgere i landdistrikterne.

  Total forbud

  Oppositionsparti Lov og Retfærdighedspartiet har lagt to lovforslag frem i parlamentet, der direkte forbyder kunstig befrugtning, både for par og enlige kvinder.

  Spørgsmål om penge

  Polens statsminister Donald Tusk sagde i april, at “det centrale spørgsmål om kunstig befrugtning i Polen er finansieringen”. 79 procent af polakkerne mener, at brugerne af kunstig befrugtning selv skal betale en del af udgiften.