Valuta:100 PLN koster 175,57 DKK
Søndag 26 januar 2020

Polakker holder fri for at mindes de døde

Polakkerne holder fri fredag for at mindes afdøde venner og familie over alt i Polen. Helligdagen betyder også stor rejseaktivitet, der giver et ekstra pres på de polske veje. Arkivfoto.
ReligionWARSZAWA: Polakkerne holder fri. I dag er det Allehelgensdag og det er en af de vigtigste polske religiøse helligdage. Dagen bruges til at besøge kirker og gravsteder for at mindes de afdøde venner og familiemedlemmer.
Af: Urszula Zarzycka
1. november 2019 - 0:07

Polakkerne holder fri i dag. Det er nemlig Allerhelgensdag, og dermed helligdag i Polen. Polakkerne valfarter til gravsteder for at tænde lys, og for at mindes de døde. Men hvad er Allerhelgens dag der bliver fejret markant i den katolske kirke, men som også kendt i den protestantiske og ortodokse kirke.

Oprindelse

Fejringen af Allehelgensdagen går tilbage til de første århundreder af kristendommen. Antallet af kristne martyrer, som døde for deres tro på Jesus Kristus, voksede meget, og det var ikke muligt at fejre dem enkeltvis. Årlige mindedage med bøn for de afdøde, både martyrer, helgener og menige troende er kendt allerede fra den tidligere kristendom.

Flyttet til 1. maj

Kejser Phocas fra det østromerske rige forærede i 610 Pave Bonifatius IV. den hedenske romerske Pantheon. Paven flyttede alle hellige relikvier til kirken, indviede den som Santa Maria ad Martyres Kirke og indstiftede en årlig mindedag for Kirkens helgener og martyrer, som oprindelig blev fejret første fredag efter påske, senere flyttet til 1. maj.

Siden det 8. århundrede

Over et århundrede senere, i 731, indviede Pave Gregor III. en kapel i Skt. Peter Basilika i Rom til alle helgener og flyttede helligdagen til 1. november. Siden slutningen af det 8. århundrede blev fejringen af helgener udbredt også i andre dele af Europa.
Pave Gregor IV. beordrede i 837 at 1. november blev mindedagen for alle martyrer og helgener i den katolske Kirke, og at dagen blev fejret i hele den vestlige kirke.
I slutningen af det 10. århundrede begyndte benediktinermunkene fra abbediet i Cluny i Frankrig at fejre Allesjælesdag, den 2. november, som en mindedag for alle afdøde.

Allehelgensdag og Allesjælesdag i Polen

Allehelgensdag, Wszystkich Swietych, er i Polen en helligdag, og polakkerne besøger kirkegårde for at lægge blomster og tænde et lys på deres afdøde familiemedlemmer og venners grave. I kirkerne og på kirkegårdene bliver afholdt allehelgensdagsmesser, og de afdødes navne bliver læst op. Det er en dag med refleksion og bøn.

Ekstra busser og tog

Dagen er også en stor rejsedag da mange benytter lejligheden til at tage til hjembyen og gå til den lokale kirkegård. Trafikselskaberne sætter ekstra busser og sporvogne for at afhjælpe kaosset på vejene, især omkring kirkegårdene. Bilisterne bliver opfordret til at lade biler stå og bruge offentlig transport i stedet for. Togene kører også efter en særlig køreplan.

Dagen i medierne

Allehelgensdag bliver også fejret i medierne. Radio- og tv-stationer spiller klassisk musik og sender portrætudsendelser til minde om afdøde kunstnere og/eller politikere. Aviserne har ofte artikler om personligheder, der døde det foregående år.
Allesjælesdag, Dzien Zaduszny eller Zaduszki, den 2. november, som ikke er en helligdag, er mindedagen for alle afdøde. Allehelgensdag og Allesjælesdag har først og fremmest religiøs karakter. Men fejringen af de afdøde foregår også uden for kirkerne og kirkegårdene i form af koncerter, teaterforestillinger og udstillinger af de afdøde kunstneres værker.

Allehelgensdag fejres også i Danmark

Folkekirken i Danmark fejrer også Allehelgensdag. Det er den første søndag i november, altså på søndag. I kirkerne oplæses navnene på det foregående års afdøde i sognet. Mange danskere besøger kirkegårde for at lægge blomster og tænde et lys på gravene, men dog i et langt mindre omfang end i Polen.

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 26. januar 2020
21:00-00:00

Skyet

Skyet
1 °C

I dag, 26. januar 2020
21:00-00:00

Skyet

Skyet
2 °C

I dag, 26. januar 2020
21:00-00:00

Delvis skyet

Delvis skyet
-2 °C

I dag, 26. januar 2020
21:00-00:00

Skyet

Skyet
-1 °C

I dag, 26. januar 2020
21:00-00:00

Skyet

Skyet
-3 °C