Polakker i Danmark demonstrerer for demokrati

  kod_demonstrerer_foran_hoejesteret_under_afsigelsen_af_afgoerelsen_om_ny_lov_i_polen

  Komiteen til Beskyttelse for Demokrati (KOD) blev dannet i Polen i december måned som reaktion imod regeringens strid med Højesteret, og KOD har allerede arrangeret en lang række demonstrationer i byer i og uden for Polen. Foto: KOD.


  KØBENHAVN: Lørdag er der anmeldt endnu en demonstration foran den polske ambassade imod regeringen og til støtte for demokratiet i Polen.


  Lørdag klokken 12 er der anmeldt en demonstration foran Polens ambassade i Hellerup rettet imod den polske regering, som de seneste måneder er blevet kritiseret af både EU, Europarådet og USA for ikke at overholde de demokratiske grundprincipper om magtens tredeling.

  Demokratisk jubilæum

  Lørdag er samtidig 27-årsdagen for det første delvist frie valg i Polen efter Anden Verdenskrig. Valget, der gav en jordskredssejr til Solidaritetsbevægelsen, banede vejen for kommunismens fald i Polen og indførelsen af demokrati.

  – For mig er det lidt specielt, for sidste gang, jeg var politisk aktiv, var for 27 år siden, hvor jeg lavede oplysningsarbejde over for polakker i Danmark og fortalte dem om deres rettigheder til at stemme ved valget den 4. juni, siger Wiktor Drukier til polennu.dk, der er medarrangør af demonstrationen i Danmark på lørdag.

  – For 27 år siden troede jeg, at nu var det slut, og nu ville det gå den rigtige vej, men det føler jeg ikke længere, at det gør, siger Wiktor Drukier.

  Demonstrationer i Polen og udlandet

  Demonstrationen i København er en støttedemonstration, der foregår samtidig med demonstrationer i polske byer arrangeret af græsrodsbevægelsen Komiteen til Beskyttelse af Demokrati KOD, der blev stiftet i december måned som reaktion mod Polens nyvalgte regering.

  Det er anden gang, der arrangeres en demonstration i København til støtte for KOD. Første demonstration i begyndelsen af maj tiltrak 30-40 mennesker, og arrangørerne håber på samme antal eller flere denne gang.

  Regeringen svækker demokratiet

  – Det er situationen omkring forfatningsdomstolen, der er den primære årsag til demonstrationen. Hvis retssystemet afmonteres vil der være en åben vej til tilstande, der ikke er særlig demokratiske, siger Wiktor Drukier, der frygter, at retssikkerheden kan blive undermineret for almindelige mennesker, og at regeringen kan få mulighed for at ændre valgloven, så det bliver sværere at vælge en ny regering om tre et halvt år.

  Respekterer valg-resultatet

  Wiktor Drukier understreger, at arrangørerne bag demonstrationen respekterer valgresultatet fra oktober, hvor næsten 38 procent af vælgerne stemte på Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), der efterfølgende fik sit eget flertal i parlamentet og kunne danne en et-parti-regering.

  – Jeg forstår godt, at mange polakker er tilfredse med de nye børnepenge for eksempel, det ville jeg også være. Demonstrationen handler ikke om det politiske indhold, men kun om at stå vagt om de demokratiske grundprincipper, siger Wiktor Drukier til polennu.dk.

  Forhandlinger med EU trækker ud

  EU-kommissionen besluttede i januar at begynde at overvåge de demokratiske grundprincipper i Polen. Det lykkedes i sidste uge Polens regering med nye kompromis-udspil at fastholde overvågningsproceduren i sin første fase, der består i en dialog mellem den polske regering og EU.

  Hvis ikke EU-kommissionen er tilfredse med fremskridtene i forhold til at genskabe forfatningsdomstolens uafhængighed i Polen, kan EU vælge at gå videre til næste fase, der består i direkte anbefalinger fra EU til Polen om, hvad regeringen skal gøre.