Polakker og danskere bygger scener over hele verden

    Nordic_lyd_lys_scene_sound_light_Polen_polennu

    Det danske lyd, lys og scenefirma Nordic, har et polsk team der bygger gigantiske scener over hele verden – for de helt store internationale navne. Her gør polakker og danskere klar til Impact festivalen i Warszawa. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


    WARSZAWA: Red Hot Chili Peppers var hovednavnet, da 30.000 polakker var til festival i den polske hovedstad. Men det var ikke kun musikerne der var på turne.


    I Warszawa holdes der en lang række musikfestivaler sommeren igennem. En af dem var IMPACT Festivalen, der hvert år finder sted på politiets lufthavnsområde, Bemowo lufthavnen, cirka 4 km fra Warszawas centrum.

    Højt humør

    30.000 polakker deltog i festivalen, som var et endags arrangement, der blev gennemført med højt humør, uden ballade og i 30 graders høj solskin.

    Internationale navne

    Impact festivalen, som blot er en af mange spændende festivaler i den polske hovedstad, havde allieret sig med Red Hot Chili Peppers, Kasabian og Public Image Ltd. Men også polske og bands fra andre lande var med.

    Dansk islæt

    Det var også danske islæt på festivalen, Carlsberg som den mest synlige. Men kun få af deltagerne fandt ud af, at også scenen er dansk-polsk. Kæmpescenen er nemlig ejet af et dansk lyd, lys og scenefirma, Nordic, der ligger ved Hedensted i Jylland, og teamet der bygger scenen overalt i verden, er hovedsagligt polakker.

    Dansk-polsk

    Kæmpescenen, der er en mobilscene som bruges af store navne over hele verden, bygges op og tages ned af et fast team som det danske firma har sammensat, der består af polske og tyske teknikkere. Polennu.dk mødte direktøren for Nordic, Lars Aunsberg, i Warszawa.

    Team på 18

    – Det faste team der bygger vores scene er på 18 mand, de fleste er polakker. De er eksperter på deres felt, og er specialuddannet til opgaverne på vort hovedkvarter i Løsning, siger Lars Aunsberg.

    Altid under tidspres

    – Selv om der kan være kommunikationsproblemer mellem danskere og polakker, så er jeg glad for vort team af polakker, for de arbejder rigtig godt sammen, og det til trods for, at de næsten altid knokler under et stort tidspres, og med mange lokale og akutte udfordringer, vejret f.eks., siger Lars Aunsberg.

    Dokumentation

    – Scener af den størrelse (52 meter bred x 22 meter høj og 24 meter dyb, red.) er en stor konstruktion, og hvis ikke der er taget højde for alt, vejrforhold, sikkerhed, strøm, lyn og andet, så kan det gå grueligt galt. Og det er klart det kræver dokumentation, og man skal ikke tro, at de polske myndigheder tager let på den slags – og det gør heller ikke tingene nemmere, at det hele skal foregå på polsk, siger Lars Aunsberg.

    Trods sprogvanskelighederne, er den danske direktør dog tilfreds med dialogen med de polske partnere.

    Krav fra kunstnere

    Selv om Nordic er ukendt for de fleste, så stiller mange store internationale navne det som et ufravigeligt krav, at netop Nordic skal stå for deres scene lyd og lysopgaver. Virksomheden er dansk, men har aktiviteter over hele Europa og andre steder i verden.

    Mere end tyve år

    Firmaet har over tyve års erfaringer med store og små opgaver, og blev etableret i Vejle, som Lydkompagniet. Selv om virksomheden leverer til de helt store navne, de store festivaler og mange kendte bands, så levere Nordic også udstyr til små forsamlingshuse og beskedne lokale events i bl.a. Danmark.

    LÆS MERE
    Eksternt link: Nordic hjemmeside

    Polsk partner

    Lars Aunsberg var på et endagsbesøg i den polske hovedstad for at mødes med sin polske samarbejdspartner, LiveNation. De to virksomheden har i årrække samarbejdet om flere polske festivaler